Zároveň prohlásil, že přípravy se nijak neopozdily. Reagoval tak na projevy znepokojení svých kolegů v čele s francouzským ministrem obrany Jeanem-Yvesem Le Drianem, kteří kritizovali fakt, že se o město ještě nebojuje.

Podle agentury AP se zejména Francouzi obávají, že dokud nebude IS vojensky zlomen, hrozí v jejich zemi teroristické útoky podobného rozsahu jako loni v listopadu, kdy v Paříži přišlo o život 130 lidí. Některé zdroje k tomu neoficiálně dodávají, že francouzští představitelé si přejí dosáhnout přesvědčivých výsledků na blízkovýchodním bojišti před prezidentskými a parlamentními volbami na konci jara příštího roku.

Rakka je jedním ze dvou hlavních středisek IS. Tím druhým je severoirácký Mosul, proti kterému vedou už přes týden pozemní ofenzivu irácké a kurdské síly.

Carter nicméně připustil, že není ještě jasno, které síly by měly dobývat Rakku v rámci pozemní operace. Plánuje se, že se tak stane na základě stejného principu jako v případě Mosulu, tedy že půjde zejména o místní jednotky.

"Která vojenská síla obsadí Rakku? Strategickým principem koalice je, že musí jít o efektivní a motivované místní síly, které musíme identifikovat a kterým musíme umožnit zasáhnout," řekl Carter podle agentury AFP.

"To lze provést pomocí lidí, kteří tam žijí. Budeme se totiž snažit o trvalou porážku IS a trvalé porážky nelze dosáhnout vnějšími silami," dodal šéf Pentagonu.