„Nekompromisní americká politika vůči Kubě v posledních desítkách let měla nepatrný vliv," řekl Obama v přímém televizním projevu z Bílého domu. „Izolace nezafungovala," podotkl. Normalizace vztahů s Kubou „ukončí překonaný přístup" v dosavadní politice vůči ostrovnímu státu.

Obama oznámil, že svému ministrovi zahraničí Johnu Kerrymu dal za úkol, aby o normalizaci vztahů začal jednat s kubánskými představiteli. Přitom vyjádřil přesvědčení, že USA mohou více pomoci kubánskému lidu, když budou přímo jednat s kubánskou vládou. Pro americké občany to zároveň podle prezidenta znamená, že budou moci snadněji cestovat na Kubu. Obama hovořil i o rozšíření obchodních styků a otevření internetové komunikace.

Šéf Bílého domu uvedl, že bude jednat s Kongresem o zrušení dosavadního embarga uvaleného na Kubu před desítkami let. V obou komorách ovládaných republikány ho ovšem očekávají vážné potíže. Šéf republikánů ve Sněmovně reprezentantů John Boehner již podotkl, že revize či normalizace vzájemných vztahů není možná bez toho, aby si kubánský lid užíval svobody. Obamův krok označil za další ze série „bezduchých ústupků" diktátorům.

Lidská práva

Obama zdůraznil, že Kuba musí podnikat ekonomické reformy a zlepšovat stav lidských práv. Připustil, že jeho rozhodnutí sblížit se s Kubou neuspokojí mnohé lidi, zejména bojovníky za demokracii. Prohlásil, že jejich postoj respektuje, ale je přesvědčen, že při prosazování demokratických principů je třeba zkusit jiný přístup.

Americký prezident ocenil kanadský příspěvek ke zlepšení americko-kubánských vztahů: Kanada podle něj sehrála významnou roli tím, že vyjednávání obou stran umožnila na své půdě.

Vyzdvihl také podíl hlavy katolické církve: papež František podle Obamy přispěl tím, že osobně vyvíjel na kubánský režim tlak, aby propustil vězněného amerického občana Alana Grosse, který dnes dorazil do Spojených států.

Současně s tím, jak Havana propustila pět let vězněného Grosse, Američané pustili na svobodu trojici vězněných Kubánců. Americký občan si na Kubě odpykával patnáctiletý trest vězení; kubánský soud mu ho vyměřil za údajný pokus zřídit na ostrově nelegální internetovou službu.