Neúspěch v ostře sledovaném hlasování na západě Německa je pro Merkelovou špatnou zprávou před celostátními volbami v příštím roce.

Hlasování v Severním Porýní-Vestfálsku je vzhledem k více než 13 milionům tamních voličů tradičně vnímáno jako "malé německé volby", jejichž výsledek v minulosti už několikrát předznamenal politické změny v Berlíně. Konec vlády jako v roce 2005 se sice neočekává, agentura DPA nicméně v prvním komentáři píše o "volebním fiasku, jaké Merkelová dlouho nezažila". Podle serveru Spiegel Online tento propad "přivádí kancléřku do úzkých" a další zpravodajské portály výsledek shrnují stručným konstatováním "debakl CDU".

Nejsilnější vládní strana obdržela podle průběžných výsledků zveřejněných veřejnoprávní televizí ARD v Severním Porýní-Vestfálsku 26,3 procenta hlasů, což je o více než osm procentních bodů méně než při posledních regionálních volbách v roce 2010. Šéf tamních křesťanských demokratů a německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen, často označovaný jako "korunní princ Merkelové", okamžitě po zveřejnění prvních odhadů oznámil svou rezignaci na vedení zemské CDU.

Staronovou premiérkou Severního Porýní-Vestfálska bude Hannelore Kraftová, jejíž SPD získala podle průběžných výsledků 39 procent hlasů. Koalici podle všech předpokladů znovu vytvoří se Zelenými, kteří obdrželi 11,5 procenta, což oběma stranám tentokrát stačí na složení většinové koalice. Poslední dva roky vládla obě uskupení na západě Německa jako menšinová koalice. Na celostátní úrovni jsou SPD i Zelení v opozici a v parlamentních volbách v příštím roce chtějí usilovat o návrat k moci.

Do düsseldorfského zemského sněmu se poprvé probojovala Německá pirátská strana, jež dostala průběžných 7,7 procenta hlasů. Piráti tak usednou už do čtvrtého regionálního parlamentu v Německu. Ještě o něco lepší výsledek zaznamenal koaliční partner CDU v německé vládě, liberální FDP, pro kterou to na rozdíl od kancléřčiny strany znamená výrazný úspěch a potvrzení "zmrtvýchvstání" po sérii volebních nezdarů v několika posledních zemských hlasováních.