Případ se týká Karla Šroubka, který před 14 lety jako 22letý přicestoval na Nový Zéland se zfalšovaným pasem svého přítele. Jako Jan Antolík se posléze stal úspěšným podnikatelem a také kickboxerem světové třídy.

Šroubek-Antolík byl v Česku svědkem vraždy a podle New Zealand Herald tvrdí, že jemu i jeho rodině vyhrožovala dvojice policistů, aby vypovídal lživě a pomohl tak vyváznout hlavnímu podezřelému. To prý byl důvod jeho odchodu z Česka.

V roce 2009 se zjistilo, že žije pod falešnou identitou. Tehdy česká pobočka Interpolu informovala novozélandské úřady o jeho pravé totožnosti a vydala na Šroubka zatykač v souvislosti s vyšetřováním zmíněné vraždy.

Přečtěte si: Drony z ČVUT vybojovaly na soutěži kompletní sadu medailí

Místo vyhoštění ho ale soudce v roce 2012 vzhledem k úspěšnému začlenění do novozélandské společnosti osvobodil a dal mu podle novozélandského tisku "druhou šanci".

Tu ale nakonec promarnil, když na Nový Zéland přivezl prášek k výrobě extáze, který pašoval mezi jiným legálním materiálem. Loni v červnu byl odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení. Po propuštění na svobodu, které může za dobré chování nastat před vypršením délky trestu, plánuje imigrační úřad ho vyhostit ze země jako nežádoucího.

Podle New Zealand Herald byl Šroubek zatčen také v roce 2011 během vyšetřování skupiny vyrábějící drogu podobnou extázi a odsouzen. Verdikt byl nicméně z procedurálních důvodů zrušen.

Karel Šroubek byl podle listu účastníkem incidentu, při němž byl jeden člověk v Praze zastřelen. Pachatelem byl Štěpán Císař, který byl nakonec za vraždu odsouzen k desetiletému vězení.

Šroubek tvrdí, že pachatel byl spolčen s dvěma policisty, kteří údajně mohli ovlivnit vyšetřování a zatáhnout ho do vraždy, kdyby s nimi nespolupracoval. Proto prý raději volil útěk do zahraničí.

Nenechte si ujít: Není kudla jako kudla. Organizátor výstavy vyrobil lovecký nůž i pro Clintona