Podpořili ji Bernie Sanders, Michelle Obamová nebo Meryl Streep. Stojí za ní vedení strany. „Jestli nějaké holčičky zůstaly dlouho vzhůru u televize, chtěla bych jim říct, že se možná stanu první prezidentkou Spojených států, ale některá z vás je určitě ta další," pronesla v děkovné řeči.

Její manžel a bývalý prezident Bill Clinton zaujal ve svém proslovu příhodou, jak se poznali. „Poprvé jsem na ni narazil ve škole. Měla dlouhé blond vlasy, velké brýle, žádný makeup a něčím mě přitahovala," vzpomínal dojatý Clinton. Jeho řeč připomínala obvyklá vystoupení manželek kandidátů.

TÉMATA PŘEBRALA 
SANDERSOVI

„Je největší nositelka změny, kterou jsem kdy potkal, nikdy nebyla spokojena se statem quo," snažil se manželku zbavit nálepky figurky ve vládní garnituře.

Ozývají se ale hlasy, že změnu ve skutečnosti nepřináší. Progresivní témata jako sociální a rasovou rovnost si vzala za své až během kampaně, když se snažila přebrat voliče pokrokovějšímu Sandersovi. Její důvěryhodnost navíc podkopává i další skandál s emaily, kterými se vedení demokratů domlouvalo, jak vyšachovat Sanderse.

Barack Obama se zaměřil na sociální témata, zdostupnění a zkvalitnění zdravotní péče a smířlivější zahraniční politiku. I to mu vyhrálo volby. Podle některých komentátorů tak Clintonová osobně může Ameriku posunout pouze tím, že se stane první ženskou hlavou státu.
Změnu bez diskuzí přináší Donald Trump. Veřejnost se ale nedokáže shodnout, jestli k lepšímu. Nelze mu odepřít, že se vrhá na témata, na která si další politici netroufnou. A teď nemám na mysli jeho komentování imigrace, menšin nebo zahraniční politiky, kdy při některých jeho výrocích pozorovatel neví, jestli brečet nebo se smát.

PROTI VŠEM

Správně si všimnul, že mnoho dělníků přichází o práci v důsledku přesouvání továren a výroby do zahraničí. A těmto voličům často stačí, že se o jejich problémy vůbec někdo zajímá. Jako jeden z mála republikánů je pro rovnou daň oproti stavu, kdy vysokopříjmové skupiny platí méně. Právě díky svému vymezení jak vůči současné vládě, tak i proti vedení republikánů přináší asi největší změnu on. A na to by mohli slyšet početní fanoušci Bernieho Sanderse nebo konzervativnější demokraté, kterým nová témata Clintonové nevoní. Ti často v primárkách dávali Sandersovi protestní hlasy, i když s ním souhlasí ještě méně než s Clintonovou.

Příznivce si Trump získává i svou rétorikou. Situace v USA mu umožňuje, že pokud sebenepodloženější urážlivý výrok zaštíti bojem proti politické korektnosti, automaticky získává body. Neuškodilo mu ani to, že se odmítl výjadřit k podpoře, kterou mu vyslovil bývalý šéf Ku Klux Klanu.

V minulých letech, kdy na stejnou pozici kandidoval neúspěšně, vyzýval Baracka Obamu, aby kvůli původu rodičů předložil ověřený rodný list (pozn. redakce: prezidentem USA se může stát pouze rodilý Američan). Zatímco Trump je sám synem imigrantky.
Časy se mění. Takové chování tehdy republikáni odsoudili a Trumpovi nijak nepomohlo. John McCain se během své prezidentské kampaně dokonce Obamy zastal a popsal ho jako „spořádaného otce od rodiny, s kterým pouze nesdílí politické názory".

Další první dáma, nebo poprvé první muž?

Washington – Michelle Obamová v Bílém domě končí. Nebyla pouze manželovou ozdobou, ale nechala za sebou i kus práce. Málokdo Melanie TrumpováZdroj: ČTKvěří, že by tomu bylo podobně i u Melanie Trumpové.

Aby se Obamová stala první dámou, vzdala se práce, která jí v přepočtu vynášela pět milionů korun ročně. Píše si vlastní projevy a když se s Obamou seznámili, byla jeho nadřízenou.

V roce 2010 odstartovala kampaň Hýbejme se. Prosazuje zdravější jídlo ve školách a klade důraz na tělocvik. Přesvědčila obchodní řetězce, aby v chudších čtvrtích nabízely i zdravá jídla, s Americkou tenisovou asociací spolupracovala na postavení nebo rekonstrukci přes šest tisíc hřišť pro děti.

Snažila se přiblížit lepší vzdělání 

sociálně slabým dětem. V roce 2015 spustila celosvětový program, který si klade za cíl přístupnější vzdělání dívkám.

Není ale první silnou ženou v Bílém domě. Letos Amerika s poctami pohřbívala Nancy Reaganovou, která stejně jako manžel začínala jako herečka a po jeho boku se stala první dámou. Zemřela v 94 letech. Spolupracovala s charitami a trávila hodiny navštěvováním válečných veteránů. Vedla programy proti užívání drog.

Melania Trumpová je v kampani upozaděná. Při proslovu na republikánském konventu dokonce využila části projevu Obamové. Poté už ji málokdo bere vážně. Narodila se v tehdejší Jugoslávii a pracovala jako modelka. Díky tomu vycestovala a potkala Trumpa. V současné době si nikdo netroufá odhadnout, jaká témata by si vzala v Bílém domě za svá. A pokud by vůbec byl Trump ochoten se o světla reflektorů dělit třeba i s vlastní manželkou. Mnohem prominentnější roli hrála v kampani Trumpova dcera Ivanka, která dovedla skloubit práci s péčí o rodinu. Je mnohem pravděpodobnější, že právě ona bude roli první dámy zastávat.

Bill Clinton si už zvyknul stát ve stínu své ženy a během kampaně bylo poznat, že ho to začíná bavit. Na to, jak se vypořádá s životem v Bílém domě, jehož byl kdysi pánem, si ale budeme muset počkat.