Podle průzkumu, který zveřejnil web independent.co.uk, je v Česku ve srovnání s ostatními zeměmi nejvíce alkoholiků. Průměrně vypije každý Čech 13,7 litru alkoholických nápojů za rok, což dělá 550 panáků, tedy jednoho a půl panáka alkoholu na den. V konzumaci tabáku jsme jedenáctí.

Na druhém místě v konzumaci alkoholu se umístilo Rusko, na dalších Slovinsko, Bělorusko, Slovensko a Maďarsko. Východní Evropa ve výzkumu celkově vyšla jako nejméně zdravá, obsadila devět z deseti nejnezdravějších míst. Jedinou výjimku tvoří Spojené státy, které se umístily na desátém místě spolu s Litvou.

Ilustrační foto
Češi více hřeší. Vypijí sedm litrů čistého alkoholu a třetina kouří

Velká Británie, kde výzkum zpracovávali, se v žebříčku umístila na devatenáctém místě. Britové jsou devátí nejsilnější konzumenti alkoholu.

Mapa zdravých a nezdravých zemí podle serveru independent.co.uk:

Mapa zdravých a nezdravých zemíZdroj: The Independent

Nejobéznější region světa je Oceánie, konkrétně stát Samoa, kde má 41 procent populace BMI index vyšší než třicet, což znamená minimálně obezitu prvního stupně. Fiji, Tonga, Tuvalu a Kiribati byly také na seznamu deseti nejobéznějších zemí.

Nejzdravějším státem je údajně Afghánistán, kde je druhý nejnižší výskyt obézních lidí. Pouze 2,7 procenta jeho populace má BMI vyšší než třicet. Navíc obyvatelé kouří v průměru jen 83 cigaret za rok a pijí nejméně alkoholu. Za tímto dobrým výsledkem stojí zřejmě zákaz konzumace a držení alkoholu, který v zemi panuje.

Guinea byla v průzkumu označena za druhou nejzdravější zemi na světě, za ní se umístil Niger a Nepál. Žádná z těchto zemí nepředčila kulturu pití udržovanou ve východní Evropě.

Ilustrační foto.
Škodlivé tuky zabíjejí méně. Češi už nejedí levné margaríny