České vládní koalici se nedaří najít společného kandidáta na post evropského komisaře. Nepomohla ani úterní večerní schůzka koaliční rady. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tak na včerejší bruselský summit, kde se setkal s čerstvě zvoleným šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, odjel bez konkrétního jména.

„Abychom mohli o té věci zodpovědně rozhodnout, je nezbytně nutné, aby ještě proběhly konzultace v Bruselu," řekl Sobotka s tím, že uzavřít jednání bez bruselských konzultací by bylo „účtem bez hostinského". Junckerovi řekl, že Česko by mělo v nově utvářené komisi zájem o oblast dopravy, průmyslu, regionálního rozvoje či vědy a výzkumu. Podle premiéra hodnotil Juncker české požadavky jako realistické.

Koaliční rada se k tématu znovu sejde až v pondělí. Opoziční strany ji za neschopnost vybrat eurokomisaře tvrdě kritizují.

Na prestižní posty v Evropské komisi jako energetika může ČR kvůli laxnímu postoji vlády zapomenout, tvrdí Jakub Janda, zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty v rozhovoru pro regionální Deník.

Výběr českého eurokomisaře se zřejmě zasekl v patové situaci. Odpovídá to proevropské orientaci, kterou vláda deklaruje?
Bohužel v tomto konkrétním případě to rozhodně neodpovídá. Vláda nejedná proaktivně, to znamená, že by přicházela s konkrétními návrhy. Koalice věděla, že se bude muset společně shodnout na jménu kandidáta na komisaře už od listopadu, kdy se shodla na koaliční smlouvě, nebo od ledna, kdy začala společně vládnout. Ale neshodla se. Strany o tom asi částečně jednaly, ale nebyly schopny přijít s konkrétním jménem. A teď nám opravdu ujíždí vlak.

Proč?
Portfolia se už rozdělují. Jednotlivé státy si o ně říkají už s konkrétními jmény. Česká republika pak bude čekat v druhé řadě, co na ni zbyde.

Takže to může způsobit, že ČR přijde o některý z prestižních resortů v komisi, o které má zájem?
Vláda už od jara říkala, že by chtěla usilovat o dva resorty – energetiku a vnitřní trh. Na ty už může jistě zapomenout, říkají si o ně už například Němci a tato portfolia jsou rozebraná. Pak jsou další tři – doprava, průmysl 
a regionální rozvoj. Premiér o nich ještě v pátek hovořil jako o prioritních. Otázkou je, jestli ještě zbydou. Na summitu se jednalo o konkrétních pozicích a například 
o regionální rozvoj, který by byl pro českou vládu zajímavý, si už dlouhodobě říkají Rakušané. Jejich komisař Johannes Hahn byl na této pozici posledních pět let 
a podle oficiálních zpráv už jednají s šéfem Evropské komise, že by toto portfolio znovu chtěli. Když český premiér přijede na summit bez konkrétního jména, tak sice může říkat, že by pro ČR regionální rozvoj chtěl, ale Rakušané jsou logicky v naprosté výhodě.

Co reálně mohl premiér na summitu domlouvat, když jede bez konkrétního jména? To se jel poradit, co má dělat?
To je to absurdní. Poradit se musí doma. To je kompetence vlády. Upřímně řečeno, on se nemá o čem radit. Zjistí to, co na něj zbylo. Pozná situaci na místě – který premiér si říká o které portfolio? Také mu bude řečeno, že vzhledem k tomu, že ČR stále nemá kandidáta a zhruba dvacet států již kandidáta oficiálního nebo ještě formálně nepotvrzeného má, tak že je velká poptávka po ženských kandidátkách. Zatím je jich málo, známa jsou tři čtyři jména. Odstupující komise požaduje, aby žen bylo aspoň deset. Takže premiér si odveze apel, aby ČR nominovala ženu.

Jak se to projeví při výběru komisaře?
Existuje interpretace, že ČSSD nechce ztratit tvář 
v tomto vyjednávání, protože opravdu zaspala, a tlačí Pavla Mertlíka, který je v této koalici neprosaditelný. Proto si vlastně premiér nechá v Bruselu od šéfa Evropské komise a dalších premiérů říct, že by měl dominovat ženu. A potom se bude moci teoreticky shodnout na Věře Jourové. Bude moci říct: „To oni 
v Bruselu chtějí." A tím neztratí tvář tolik, byť myslím, že toto je jeho selhání.

Kromě Pavla Mertlíka a Věry Jourové, které prosazují nejsilnější strany, se teď ve sporu 
o komisaře neřeší další jména?
Oficiálně ne. Občas se objeví další jména, ale toto považuji za další selhání kabinetu, protože my jako veřejnost ani nevíme, která jména jsou diskutována a proč jsou zamítána. Toto je od vlády velmi netransparentní. Když už je tak pozdě, tak bychom měli alespoň vědět, proč pro koalici není vhodným kandidátem například Petr Blížkovský nebo jiní. K tomu ale vůbec nedochází, a proto je to nedůstojný proces.

Lidovci jsou při výběru kandidáta mimo hru?
Rozhodně nejsou mimo hru, protože budou muset s kandidátem souhlasit. Podle oficiálních informací ale dalšího kandidáte nemají a koaliční rada se k tomuto tématu má sejít až v pondělí. Což je mimochodem také velmi špatné, že až v pondělí. To jen ukazuje, jak nízkou prioritu tomu koalice dává. Je možné, že lidovci přijdou s někým dalším, ale je téměř jisté, že by to měla být žena. Dovedu si představit, že premiér bude ke konci týdne i s lidovci hledat jméno ženy, pokud nebude chtít přijmout Věru Jourovou.

Zaznamenal jsem i názor, že ve funkci by mohl zůstat i současný český komisař Štefan Füle. Je to reálné?
Teoreticky je to možné 
a rozhodně by to nebyla špatná volba. V Evropské komisi funguje princip seniority. Když je tam komisař druhé období, má mnohem větší vliv a dostane i zajímavější funkci. Pravděpodobně by mohl být i místopředsedou komise, což je důležitý post. Ale je třeba říci, že Štefan Füle nemá podporu současné koalice.