Ochranka vojáky nechtěla pustit dovnitř a poté, co začali být agresivní, zavolala policii.  Vojáci odmítli poslechnout jejích pokynů a odmítli také dechovou zkoušku. Podle mluvčího českého generálního štábu Jana Šulce byli příslušníci Armády ČR v civilu a měli osobní volno. Litevská policie je převezla na stanici a poté je propustila k jednotce. Český generální štáb nyní čeká na oficiální zprávu litevské strany. "Nemáme ale informace, které by potvrzovaly, že by během incidentu došlo k fyzickému napadení policejní hlídky," řekl serveru Šulc.

Čtěte také: Požár paneláku v Jirkově: "Včera jsem se hroutila, dnes to beru s nadhledem"

Incident potvrdil serveru mluvčí litevské armády Andrius Dilda, podle kterého byli vojáci nejspíš opilí. Některá ruská média podle IHNED.cz uvedla, že policie se s vojáky poprala a použila elektrické paralyzéry. Dilda použití paralyzéru českému serveru ale nepotvrdil.

Česká jednotka je v Litvě na cvičení Training Bridge 2017, na kterém se loni dohodly státy visegrádské čtyřky s pobaltskými spojenci NATO a které skončí 20. března. Česká armáda vyslala na cvičení 112 vojáků, většina z nich je z lehkého motorizovaného praporu z Bučovic. Čeští a litevští vojáci společně nacvičují v kasárnách v Klaipedě a ve výcvikových prostorech Pabrade a Kairiai. Podle dřívějšího vyjádření armády mají procvičovat "běžnou taktickou činnost na stupni roty a vzájemnou součinnost českých a litevských vojáků při plnění úkolu".

Přečtě si: Vojáci cvičí v Litvě. Výhoda? Trénink v náročných klimatických podmínkách