"Hradil, hradil. Tedy lépe řečeno, hradil jsem to já. Dostal jsem na to peníze od pana Fajáda," řekl serveru o cestě do Libanonu Švarc. Loni v červenci s ním cestoval předkladatel Adam Homsi, dvojice novinářů Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň a příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík. Vojenské zpravodajství chtělo podle Švarce Psíkovu cestu dodatečně zaplatit. Zda to udělalo, není podle serveru jasné.

Švarcovo tvrzení, že letenky a další výdaje spojené s cestou byly hrazeny z peněz určených na Fajádovu obhajobu potvrdil serveru i další z unesených Čechů, novinář Dobeš. Prý se o této skutečnosti dozvěděl až dodatečně.

Spekulaci, že čtveřici Čechů vylákal do Libanonu záměrně, aby mohli být vyměněni za Fajáda, Švarc odmítá. "My jsme tam byli s těmi novináři už měsíc a půl předtím a všechno proběhlo dobře a jak má," řekl advokát serveru Aktuálně.cz. V době únosu podle něj navíc Fajád uspěl se stížností proti svému vydání do USA u českého vrchního soudu. "Nebýt únosu, tak by byli (Fajád a další dva zadržení) na svobodě soudní cestou úplně normálně někdy v říjnu," myslí si Švarc.

Fajád byl v Česku držen ve vazbě od dubna 2014 kvůli obvinění ze spolupráce s teroristy. Obvinění vznesly Spojené státy, které o vydání Fajáda a dalších dvou osob Česko požádaly. Fajád i spoluobvinění Chálid Marabí a Faouzi Jaber vinu i své vydání odmítali. Pražský vrchní soud však v polovině loňského prosince potvrdil, že do USA mohou být vydáni.

Koncem minulého týdne však byl Fajád propuštěn z vazby. Stalo se tak ve stejný den, kdy se do Prahy vrátila pětice Čechů, kteří v Libanonu zmizeli loni v červenci.