Chávez zmizel z očí veřejnosti na šest týdnů a nepřiletěl ani na svou inauguraci na úvod druhého prezidentského mandátu, která se měla konat 10. ledna. Zprávy o tom, že je na jednotce intenzivní péče, ale v posledních dnech vystřídaly pozitivnější informace oficiálních činitelů, podle nichž se prezident pomalu zotavuje z vážného pooperačního stavu.

„Soudruzi, vrátil jsem se ze setkání s naším prezidentem Hugem Chávezem," napsal Jaua na sociální síť Twitter z Havany. „Žertovali jsme a smáli jsme se," dodal s tím, že Chávez přijal rozhodnutí ohledně účasti Venezuely na nadcházejícím latinskoamerickém summitu v Chile.

Je fit, aby mohl řídit zemi?

Venezuelská opozice ovšem podle agentiury Reuters vůči podobným zprávám zůstává skeptická a ptá se, proč osmapadesátiletý Chávez nepromluví k národu, pokud je pravda, že může mluvit se svými ministry. Opoziční politici se proto opakovaně dožadují odpovědi na otázku, zda je socialistický prezident dostatečně fit, aby mohl dál řídit zemi.

Za Chávezovy nepřítomnosti vede venezuelskou vládu viceprezident Nicolas Maduro, který o víkendu prohlásil, že doufá, že se Chávez už brzy vrátí. Kolují zvěsti, že se na jeho přijetí připravuje vojenská nemocnice v hlavním městě Caracasu. Pokud by Chávez nemohl svůj úřad zastávat nebo zemřel, byl by podle venezuelské ústavy jmenován prozatímní prezident a během 30 dní by se konaly prezidentské volby.