Britský velvyslanec tím signalizoval, že jeho země je připravena upravit práva španělských občanů žijících ve Spojeném království adekvátně právům Britů pobývajících ve Španělsku. Obě skupiny momentálně žijí v nejistotě ohledně občanských práv po roce 2019, kdy Británie opustí Evropskou unii.

Požáry domů jsou v Rusku časté spíše v zimním období než mimo topnou sezónu.
Ruská tragédie. V Povolží uhořelo devět lidí včetně dětí

Výhodné podmínky pobytu jsou důležité například pro deset tisíc španělských studentů na britských vysokých školách, uvedl španělský list El País. Britská premiérka Theresa Mayová uvedla již 26. června 2017 v Evropském parlamentu, že více než tři miliony občanů EU, kteří žijí a pracují na britských ostrovech, budou muset žádat o tzv. rezidentské karty. To se však setkalo s odmítnutím ze strany vrcholných představitelů unie.

Velvyslanec Manley řekl, že nejistota je pro občany obou zemí žijících v těchto dvou zemích „frustrující“. Řekl, že Britové „se snaží najít způsob, jak celý proces zjednodušit“. Podle něho se Británie nevyhýbá podnětům, které budou ze španělské strany přicházet.

Al-Džazíra, ilustrační foto
Konec stanice Al-Džazíra? Izraelský ministr ji chce v zemi zakázat

Vystoupení britského velvyslance předchází oficiální návštěvě španělského královského páru ve Velké Británii příští týden. Předpokládá se, že předmětem jednání bude vedle občanských práv Španělů v Británii a Britů ve Španělsku bude i osud Gibraltaru, britského území na jihu Španělska.