„Jistě sledujete situaci na Ukrajině, kdy nevíme dne ani hodiny, kdy ruská vojska obsadí naši zemi a vypukne válka," píše se v otevřeném dopise, který před několika dny adresovala českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) Ema Snidevičová, která je předsedkyní Spolku volyňských Čechů v oblasti města Žitomir na severozápadě Ukrajiny. Divoké situace podle ní využívají i organizované bandy, které loupí. „V současné době se bojíme opouštět své domovy," stojí v dopise.

„Přijela jsem do České republiky s prosbou, aby česká vláda pomohla cca 40 rodinám, které mají prokázaný český původ, urychleně přesídlit do ČR z humanitárních důvodů," uvádí Snidevičová.

V ČR se už začal žádostí zabývat zmocněnec pro krajanské záležitosti ministerstva zahraničí Karel Kühnl, který se ve středu se Snidevičovou sešel. Po formální stránce by podle něho neměl být s přestěhováním problém. „Funguje standardní systém, na jehož základě se mohou krajané poměrně rychle přestěhovat do Česka na základě tzv. potvrzení příslušnosti ke krajanské komunitě. S tímto potvrzením mohou požádat o povolení k trvalému pobytu," řekl včera Kühnl regionálnímu Deníku s tím, že čeští krajané získávají povolení k pobytu oproti cizincům rychleji. „Krize na Ukrajině nějakou dobu běží a my jsme dosud nezaznamenali žádný zvýšený počet žádostí o vystavení potvrzení o příslušnosti ke krajanské komunitě ve srovnání s minulými lety, ale zaznamenáme-li ho, tak ho samozřejmě nejvyšším možným tempem zpracujeme," dodal Kühnl.

„Sám trvalý pobyt pro nás problém neřeší," řekla včera Snidevičová regionálnímu Deníku s tím, že povolení k trvalému pobytu v ČR už řada volyňských Čechů má.

Chybí jim prostředky

Větší potíže podle Snidevičové leží ve finanční oblasti, přestože podle ní ti, kteří se chtějí vrátit, mají dobré vzdělání i kvalifikaci a jsou pracovití. K přestěhování jim prý schází prostředky a starší lidé mají obavy i kvůli penzím.

„S naším důchodem se dá vyžít na Ukrajině, tady v Česku je to nereálné, to by z nás byli bezdomovci," říká. „Potřebovali bychom nějakou humanitární pomoc, abychom se mohli přestěhovat," tvrdí Snidevičová a odkazuje k podpoře, kterou poskytl český stát volyňským Čechům, kteří se 
z Ukrajiny stěhovali v první polovině 90. let. „Uznával se důchod, každá rodina dostala finanční podporu, ubytování 
a jeden z rodiny byl zaměstnán," tvrdí a říká, že by nyní 
z takové podpory stačilo alespoň něco. „Kam by nás vláda vzala, tam bychom šli," uzavírá Snidevičová.

České úřady se v současnosti snaží pomoci především lidem, kteří byli při vlně nepokojů zraněni. Včera měl 
v rámci projektu MEDEVAC přiletět například další speciál s 11 vážně zraněnými Ukrajinci, které ošetří v českých nemocnicích. Pomoc pro volyňské Čechy se ale zatím pouze zvažuje. „Věnujeme se tomu a situaci prověřujeme. Nicméně nyní nedokážu říci, zda přistoupíme k nějaké další pomoci. Jde o prostředky státu, takže s nimi musíme samozřejmě nakládat řádně," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.