Čtyřicet let byl pilířem pravice, ode dneška bude souzen – jako první exprezident v dějinách země – kvůli dvěma aférám se zaměstnáváním fiktivních osob na pařížské radnici v době, kdy tam starostoval.

Stíny minulosti se po Chirakovi začaly natahovat po ztrátě prezidentské imunity v roce 2007. Už v červenci toho roku jej vyslýchali s souvislosti s údajným podvodným financováním členů jeho Sdružení pro republiku pařížskou (RPR) radnicí. Podle obvinění měla pařížská radnice na přelomu 80. a 90. let údajně na výplatní pásce 21 osob, které ve skutečnosti pracovaly pro Chirakovo RPR. Straníky tak platili daňoví poplatníci.

Další obvinění

Tato kauza je předmětem i současného procesu spolu s dalším obviněním z Nanterre. Na tomto pařížském předměstí je vedeno vyšetřování týkající se sedmi zaměstnanců radnice, kteří ve skutečnosti pracovali pro RPR. V obou případech je Chirac podezřelý ze zneužití veřejných financí a důvěry.

V kauze Nanterre padly rozsudky už v roce 2004, především expremiér a současný šéf diplomacie Alain Juppé byl odsouzen ke 14 měsícům podmíněně.
Chirac (bubák pro amerického exprezidenta George Bushe, jehož válku v Iráku odmítal) dnes žije v Paříži s manželkou Bernadette v bytě na nábřeží Seiny. V roli důchodce se těší velké popularitě, pozitivně ho hodnotí na 73 procent Francouzů.

TOMÁŠ PROCHÁZKA + ČTK

Čtěte také: Prokuratura žádá urychlený proces proti Berlusconimu