Píše o tom zpravodajský server BBC News, podle nějž ale Liou o emigraci neuvažuje, protože by se tím jeho vliv v zemi zmenšil.

Zdroj blízký rodině BBC sdělil, že manželka zmíněného propagátora mírových politických reforem v Číně po dvou letech strávených v domácím vězení „duševně trpí".

Právě před dvěma roky byl akademik Liou Siao-po vyznamenán Nobelovou cenou za mír. Čínské úřady mu znemožnily ocenění převzít, jelikož v té době již seděl ve vězeňské cele, kde nadále zůstává. Trest dostal za údajné podněcování k převratu.

Manželka nesmí opustit byt

Disidentova manželka, básnířka a fotografka Liou Sia, byla rovněž umlčena. Jen pár dní poté, co Nobelův výbor v říjnu 2010 zveřejnil ocenění jejího manžela, jí bylo zakázáno opouštět její pekingský byt.

Liou Siao-poa smějí v káznici Ťin-čou navštěvovat pouze tři osoby, jeho dva bratři, kteří jsou k němu vpouštěni zhruba jednou za půl roku, a jeho žena, která svého chotě vidí každý druhý nebo třetí měsíc. Předem vždy musejí požádat o povolení a pak čekají na výzvu k návštěvě.

„Nesmějí k němu chodit společně, jen po jednom. A policie je sleduje po celou dobu setkání," řekl BBC nejmenovaný zdroj, který je v kontaktu s disidentovou rodinou.

„Nemají dovoleno mluvit o ničem jiném než o rodinných záležitostech. Policie nechce, aby rodina přicházela za Liou Siao-poem s jakýmikoli informacemi zvenku," dodal týž zdroj.

Pouze jedinkrát Lioua navštívili oba bratři společně, to když mu loni v září přišli oznámit smrt jejich otce. Liou potom směl krátce odjet domů poklonit se zesnulému a hned byl zase odvezen zpět do cely.

Liouova manželka z žádného zločinu v Číně obviněna nebyla, přesto nemůže žít svobodně. „V bytě s ní žijí dvě policistky. A objekt střeží nepřetržitě množství příslušníků policie v civilu," citoval server BBC News svůj zdroj.

Ztráta svobody a strach o manžela

„Liou Sia na tom není zdravotně právě dobře. Duševně hodně trpí kvůli ztrátě osobní svobody a také má strach o svého vězněného manžela. Kromě návštěv manžela smí přibližně jednou za měsíc v doprovodu policistek zajít za svou matkou a nejlepšími přáteli. Jinam ale nemá dovoleno vycházet, dokonce ani do parku či do obchodu. A nikdo se také nesmí přibližovat k jejímu bytu," popsal nejmenovaný zdroj situaci.

„Vláda v jejím případě jedná nelegálně. Je to jejich způsob, jak nakládat s disidenty. Chtějí zabránit tomu, aby mluvili s médii a poškozovali image vlády. Manžel Liou je v současné době nejznámějším čínským disidentem, takže tato žena je pod přísnější kontrolou než ostatní odpůrci režimu."

Liou Sia navíc nemá de facto možnost se proti tomuto stavu vzepřít. „Pokud její zadržování není trestem za něco na základě zákona, jak se proti němu odvolat? Liou Sia v podstatě přestala existovat, jako lidská bytost i jako právní otázka," konstatoval expert na oblast lidských práv působící na Čínské univerzitě v Hongkongu Joshua Rosenzweig.

Úspěch úřadů

Podle Rosenzweiga slaví čínské úřady se svou strategií umlčení disidentů úspěch. „Liou si udržuje jen takovou mediální pozornost, jakou může vzbuzovat nepřetržitá absence dotyčné osoby," uvádí. Rosenzweig považuje za téměř jisté, že podmínkou návštěv příbuzných ve vězení je slib, že zachovají mlčení.

Jeden z přátel rodiny Liou Siao-poa sdělil, že kruté jednání čínských úřadů vůči Liouově manželce má za cíl donutit disidenta uzavřít dohodu o emigraci.

„Vláda se pokouší přimět Liou Siao-poa opustit Čínu tím, že odpírá osobní svobodu jeho ženě. Zároveň vláda vyhrožuje jejich příbuzným, že pokud budou mluvit s médii či prozradí nějaké informace, nepovolí jim vězně navštěvovat. To je velmi kruté. Nutí tak rodinu být zticha," prohlásil rodinný přítel.

Podle něj ale Liou Siao-po v žádném případě s emigrací souhlasit nebude,

navzdory tomu, že z vězení má vyjít až v roce 2020. „Vláda se od začátku snažila Liou Siao-poa přesvědčit k odchodu do exilu, protože fakt, že nositel Nobelovy ceny je ve vězení, je trvalou připomínkou porušování lidských práv v Číně," dodal.

„Ovšem když někteří jiní disidenti Čínu opustili, jejich hlasy se postupně vytratily a jejich vliv zmizel. Proto Liou Siao-po trvá na tom, že zůstane, i když to znamená zůstat ve vězení," vysvětlil přítel rodiny.