Analytici ale předem odhadovali, že proces bude krátký.

Tento případ propojený s tím, že Po Si-laj upadl v nemilost nejvyšších míst a hrozí mu rovněž soudní stíhání, je jedním z největších politických skandálů v Číně za poslední tři desetiletí. Spolu s Ku stanul před soudem i jeden z přátel rodiny Čang Siao-ťün, který je obviněn, že při otravě Brita pomáhal.

Krátce po zahájení procesu odvlekla policie od soudní síně ve východočínském městě Che-fej dva kopající a ječící muže, kteří přišli vyjádřit podporu Po Si-lajovi, napsala agentura Reuters. Před tím, než je strážci zákona odvlekli do policejního vozu, zpívali muži vlastenecké písně, které byly typické pro Poův populistický vůdcovský styl. Podle protestujících mužů je celý soud jeden velký podvod.

Heywood, jenž byl Poovým poradcem, byl nalezen mrtev loni v listopadu v hotelu v Čchung-čchingu. Policie tehdy sdělila britskému konzulátu, že muž zemřel po nadměrném požití alkoholu. Jeho tělo bylo bez důkladné pitvy spáleno. Letos se ale objevily informace, že Brit byl otráven na příkaz Poovy ženy.

Obchodní či osobní motivy?

Policejní zdroje původně tvrdily, že Ku Heywooda otrávila kvůli sporu o nelegální finanční transakci, s jejímž dokončením chtěla, aby jí Brit pomohl. Policie tehdy vykreslovala Ku jako chamtivou manželku, která přeměňovala manželovy konexe na dolary. Ale když byla Ku formálně obžalována, namísto chamtivosti se začalo spekulovat o osobních motivech; Heywood údajně činil neupřesněné výhrůžky na adresu jejího syna Po Kua-kua, což je faktor, který by mohl soud vzít coby polehčující okolnost a pomoci uchránit Ku před popravou.

Mnozí Číňané vnímají proces proti Ku Kchaj-laj jako součást kampaně proti Poovi; ambicióznímu muži, který směřoval do nejvyšších kruhů čínské politiky a měl se připojit k nové generaci vůdců země. Výměna na nejvyšších postech Číny probíhá jen jednou za zhruba desetiletí a nové vedení má svět poznat letos v říjnu.
Soud a odsouzení Ku Kchaj-laj a Čang Siao-ťüna je všeobecně pokládán za předehru k možnému trestnímu stíhání Po Si-laje, který je ve vazbě za porušení stranické disciplíny. To je obvinění pokrývající mimo jiné korupci, zneužití pravomocí veřejného činitele a další přečiny.

Po byl považován za jednoho z hlavních kandidátů na některou funkci v nejvyšších patrech čínské politiky, ale pak začátkem roku přišel skandál jednoho z blízkých Poových spolupracovníků, s nímž padl i Po Si-laj; nejprve byl odvolán z čela městského výboru strany v Čchung-čchingu na jihozápadně země a v dubnu byl sesazen i ze stranického politického byra, které je nejmocnějším politickým orgánem v zemi.

Právní experti, které citovala agentura AFP, tvrdí, že Ku Kchaj-laj bude prakticky jistě shledána vinnou, ale pravděpodobně unikne popravě.
Soud ve městě Che-fej má šanci stát se nejsledovanějším procesem v Číně za celé roky. Očekává se ale, že bude krátký - jen pár dnů - a uzavřený pro novináře. Čína ovšem ve velmi zřídka vídaném ústupku povolila přítomnost britských diplomatů v soudní síni; ti po příjezdu novinářům řekli, že nebudou o případu mluvit.