Ministerstvo obchodu ve svém prohlášení podle agentury Reuters uvedlo, že vývoz rafinovaných ropných produktů omezí od 1. října a okamžitě zakazuje vývoz zkapalněného zemního plynu. O jak výrazné omezení půjde, však nesdělilo.

Čína je nejdůležitějším obchodním partnerem Severní Koreje a jedním z jeho jediných zdrojů tvrdé měny.

Zákaz obchodu s textilem Pchjongjang zcela jistě pocítí. Jedná se o druhou největší severokorejskou vývozní položku. Podle serveru BBC by měl připravit KLDR o roční příjmy ve výši 700 milionů dolarů (15,2 miliardy korun).

Jedna z největších čínských bank China Construction Bank (CCB)
KLDR má problém. Největší čínské banky odřízly severokorejské klienty

Čína a Rusko zpočátku nesouhlasily s návrhem ze strany Spojených států. To navrhovalo úplný zákaz vývozu ropy. Později se však dohodly na jeho omezení.

Severní Korea totiž disponuje jen omezenými zásobami. Tisková agentura AFP uvádí, že ceny benzínu v Pchjongjangu se za poslední dva měsíce zvýšily o přibližně 20 procent.

V sobotu by měl na schůzi Valného shromáždění OSN vystoupit severokorejský ministr zahraničních věcí. Stane se tak uprostřed slovní přestřelky mezi Kim Čong-unem a Donaldem Trumpem. Severokorejský vůdce Trumpa předtím označil za "vyšinutého". Trump v reakci na to označil Kima za "blázna."

Kim následně v prohlášení uvedl, že Trump v očích světa urazil jeho zemi. V nezvykle dlouhém projevu prohlásil, že americký prezident za svá slova "draze zaplatí".

Kim Čong Un
KLDR nazvala Trumpa psem. Od Jižní Koreje dostane humanitární injekci

Odborníci tvrdí, že je to poprvé, kdy severokorejský vůdce zaslal přímou adresu mezinárodnímu publiku, což si podle nich zaslouží pozornost.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že nynější situace je stejná "jako kdyby se děti v mateřské škole začaly prát a nikdo je nemohl zastavit". Podle něj že je nyní zapotřebí pauza, "aby se uklidnily horké hlavy".

Rada bezpečnosti OSN přijala sankce minulý týden. Stalo se tak v reakci na šestý a dosud nejsilnější jaderný test, který země provedla 3. září. KLDR rezoluci odmítla a varovala navrhovatele dokumentu, Spojené státy, že brzy pocítí „největší bolest”, jakou kdy poznaly.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil další sankce. Ty jsou namířené proti osobám a firmám obchodujícím s KLDR a bankám financujícím a umožňujícím obchod se Severní Koreou. Čína se k tomuto kroku připojí.

Kim Čong Un
KLDR bude čelit novým sankcím. Jednomyslně je schválila OSN