Nová Čína s odkazem na úředníka zdravotní správy uvedla, že pekingský zdravotní úřad se spojil s vyšetřovacími orgány, aby ověřil zprávy čínského tisku. Podle nich Sanofi v roce 2007 vyplatila více než pěti stům čínských lékařů v 79 nemocnicích v Šanghaji, Pekingu a dalších městech celkem 1,7 milionu jüanů (5,3 milionu Kč).

Sanofi tento týden v čínském tisku uvedla, že zveřejněná obvinění bere „velmi vážně". Dodala, že již zahájila vlastní interní vyšetřování a že vůči takovýmto praktikám uplatňuje „nulovou toleranci".

Zpráva o vyšetřování Sanofi přichází v rámci vlny zátahů čínských úřadů na globální farmaceutické společnosti. Dosud největší obětí je britská GlaxoSmithKline Plc (GSK), kterou policie minulý měsíc obvinila, že šest let v Číně korumpovala místní lékaře a úředníky, aby je motivovala k nákupu svých produktů. Návštěvy inspektorů ve svých čínských kancelářích hlásily také dánská Novo Nordisk, britská AstraZeneca, americká Eli Lilly & Co a belgická UCB.

Uplácení lékařů pacienty, dodavateli léků a dalšími je v Číně dlouhodobě známou záležitostí, protože ve špatně fungujícím čínském zdravotnictví mají lékaři, sestry a správci nemocnic nízké platy. Podle analytiků je vlna vyšetřování farmaceutických firem zřejmě přípravou na zavedení přísnější regulace cen léků. Čínské úřady podle agentur nyní zkoumají výrobní náklady u 60 domácích a zahraničních výrobců léků.

Sanofi vznikla v srpnu 2004, kdy francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala německého rivala Aventis. Stoprocentním vlastníkem Zentivy je Sanofi od roku 2009.