Píše o tom dnes agentura Reuters.

Si Ťin-pching se od svého nástupu do čela Komunistické strany Číny v listopadu loňského roku a zvolení prezidentem letos březnu zaměřil na boj s korupcí, která podle něj ohrožuje samu existenci strany. Navzdory prezidentovým opakovaným výzvám proti plýtvání veřejnými fondy ale někteří politici stále nejsou ochotni upustit od svých starých zvyků.

"Na některých místech se využívání veřejných prostředků na jídlo a pití přesunulo z luxusních hotelů a restaurací do soukromých klubů či dokonce do kantýn vládních úřadů," uvedl ve svém dnešním komentáři na titulní straně čínský Lidový deník, který je oficiálním listem vládnoucí komunistické strany.

Podle deníku se objevily případy "saun na venkovských statcích", rozlévání známé, drahé kořalky "mao-tchaj z plastových láhví od minerálky" či maskování luxusních cigaret balíčky laciných značek.

"Tento způsob balamucení veřejnosti je typickým projevem neuposlechnutí nařízení a provozování toho, co je zakázané," dodal list ve svém komentáři.

Podle agentury Reuters prezident Si zatím učinil jen málo konkrétních kroků, které by korupci bující ve straně omezily. Čína nepřijala zákony, jež by nařizovaly politikům zveřejňovat svůj majetek, a za korupci jsou zpravidla potrestáni jen níže postavení úředníci.