Čtyři studenti Pekingské univerzity letectví a astronautiky vstoupili v neděli do Lunárního paláce I., laboratoře, kde aktuálně testují systém podpory života s cílem žít soběstačně po dobu 200 dnů. Podle agentury Reuters jsou výzkumem nadšeni a nevadí jim být pokusnými králíky, pokud to znamená přiblížit se jejich snu stát se astronauty. "Tento projekt mi přinese spoustu zcela nových zkušeností," uvedl Liu Guanghui, doktorand, který se do výzkumu přihlásil.

Ilustrační foto
Češi mají ve vesmíru svou první nanodružici. Vědcům zatím dělá radost

Čínský prezident Si Ťin-pching totiž chce, aby se Čína stala vesmírnou velmocí. Do roku 2018 plánuje vyslat první sondu na temnou stranu Měsíce a do dalších 20 let by se tam pak měli vydat astronauti. Právě experiment Lunární palác 365 by mohl k tomuto kroku výrazně přispět, a to zejména tím, že by na Měsíci byli lidé schopni pobývat delší dobu. Podle Liu Hongové, profesorky na Pekingské univerzitě pro letectví a astronautiku, která je hlavní architektkou projektu, bylo vše pečlivě propočítáno.

Stratolaunch
Největší letadlo světa zapózovalo na ranveji

"Bunkr jsme navrhli tak, aby množství kyslíku (produkovaného rostlinami na stanici) bylo dostačující jak pro lidi, tak i pro zvířata a organismy, které jsou potřebné k rozkladu organického odpadu," řekla. Zároveň dodala, že uspokojení fyzických potřeb je však jen jednou částí experimentu. Stejně důležité je zjistit, co dlouhodobý pobyt v tak malém prostoru udělá s psychikou člověka. „Účastníci mohou trpět depresemi,“ uvedla Liu. „Pokud strávíte dlouhou dobu ve stísněném prostředí, můžete mít psychické problémy."

Irák slaví vítězství nad IS v Mosulu
Mosul slaví velké vítězství. Na místo dorazil i irácký premiér

To potvrdila i Liu Hui, studentka, která se zúčastnila počátečního 60denního experimentu v Lunárním paláci I. Ta řekla, že se občas cítila být na dně. Obzvláště na konci dne.Výzkumný tým, který mapuje psychiku studentů pak zjistil, že vypracovávání specifické sady denních úkolů je pro studenty jednou z cest, která jim pomáhá nepropadat depresím. Skupina bude testována také na to, jak bude reagovat na pobyt v uzavřeném prostoru bez slunečního svitu. „Tento experiment jsme již provedli se zvířaty, teď však chceme vidět, jak velký vliv bude mít na lidi," dodala profesorka.

Propagátor elektromobility Elon Musk.
Tesla vyrobí největší baterii na světě. Musk: Když se zpozdíme, bude zdarma