Podle Jarvána by šlo o „do očí bijící porušení mezinárodního práva, rezolucí OSN, Ženevských úmluv a mezinárodních dohod o okupovaných palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma". Informovala o tom dnes agentura Spojených arabských emirátů (WAM).

Zeman o přání přesunu ambasády hovořil 30. září v Hradci Králové při zahájení tradičních Dnů pro Izrael. O několik dní později jej za to kritizoval člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát, který českému prezidentovi poslal osobní dopis datovaný 5. října.

Podle nedělní zprávy serveru televize Al-Džazíra Zemanův návrh kritizovalo i palestinské radikální hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy a je na palestinské samosprávě vedené prezidentem Mahmúdem Abbásem na západním břehu Jordánu nezávislé.

Mluvčí Hamasu Saláh Bardavíl návrh Miloše Zemana označil za neúctu k náboženským, kulturním a politickým normám. „Vzhledem k tomu, že my, hnutí Hamas, odsuzujeme takovéto závažné rozhodnutí, požadujeme po palestinské samosprávě, aby ukončila frašku v podobě (mírových) jednání (s Izraelem), která dává zástěrku (izraelským) zločinům na okupovaných územích a která snadno vnukla některým zemím nápad stěhovat jejich velvyslanectví do Jeruzaléma," zdůraznil Bardavíl ve svém komuniké.

Zástupce Hamasu také řekl, že Česko by takovýmto krokem porušilo i principy UNESCO, a vyzval tuto organizaci, aby ČR zabránila v jejich porušení. Bardavíl rovněž vyzval arabské a muslimské země, aby do záležitosti zasáhly a odradily Česko od tohoto „závažného kroku".

Drtivá většina zemí má svá velvyslanectví v Izraeli v Tel Avivu, v Jeruzalémě má pouze několik států konzuláty (například USA či Itálie). Podle izraelských zdrojů mají jen Bolívie a Paraguay své ambasády na předměstí Jeruzaléma.