„Pokud to nyní zní nějak povědomě, tak proto, že Hitler to dělal ve třicátých letech," řekla Clintonová během návštěvy Kalifornie v reakci na Putinovo tvrzení, že chrání etnické Rusy.

„Hitler pořád říkal: ‚Nechovají se k nim správně. Musím tam jít a chránit svoje lidi'. A proto to u všech vyvolalo takovou nervozitu," podotkla Clintonová, o které se hovoří jako o možné žhavé kandidátce na prezidentskou funkci v příštích volbách v roce 2016.

„Tvrzení prezidenta Putina a dalších Rusů, že na Krym a možná dál na východ Ukrajiny jít museli, protože musejí chránit ruskou menšinu, připomíná tvrzení ze třicátých let, kdy nacistické Německo neustále opakovalo, jak musí chránit německé menšiny v Polsku a v Československu a jinde v Evropě," dodala Clintonová.

Osvědčená taktika

„Chci jen, aby si všichni udělali výlet do historie. Samozřejmě nic nesrovnávám. Ale doporučila bych, abychom se poučili z této taktiky, která byla použita už v minulosti," ře­kla.

Podle Clintonové se Putin snaží o „resovětizaci" ruské periferie, tedy o obnovení co největšího vlivu ve státech, s nimiž Rusko sousedí a s nimiž kdysi tvořilo Sovětský svaz. Jde ale podle ní o plýtvání potenciálem národa a o ohrožování stability, ba i míru v Evropě.

Clintonová zároveň podpořila tvrzení amerického prezidenta Baracka Obamy, že ruská intervence na Krymu je porušením mezinárodního práva, i výzvu americké vlády, aby se Rusko vyvarovalo vyhrožování silou či jejího použití.