Ovšem pro značný počet lidí se tento problém může změnit na chronickou poruchu. Vlastně je tento druh nespavosti úplně nejběžnější – ještě častější než problémy s usínáním.

Podle vědeckých studií má symptomy některého druhu nespavosti asi třicet procent všech dospělých Američanů. Chronická nespavost je všeobecně definována jako problémy se spánkem nejméně třikrát týdně po dobu tří měsíců a více.

To, zda se z občasného problému s nespavostí uprostřed noci stane chronický problém, do značné míry závisí i na tom, jak na noční probuzení zareagujete. Lékaři nabízejí několik překvapivě jednoduchých rad, jak nespavost ještě nezhoršit.

Závěsy a rolety

Používejte zatemňovací závěsy nebo rolety. Pokud se probudíte, protože se vám chce na toaletu, nerozsvěcujte velké světlo, ale jen noční lampičku, nebo baterku.

Pokud jste naprosto probuzení, vstaňte – nezůstávejte ležet v posteli, kde byste se jen převraceli ze strany na stranu. Dělejte chvíli něco uklidňujícího, jako je pletení nebo luštění sudoku. Vyhýbejte se počítači nebo chytrému telefonu.

Stres a úzkost

Chronické problémy s usínáním jsou podle lékařů často spojené se stresem a úzkostí. Budit se příliš časně je naopak často spojené s depresí. Probouzení uprostřed noci mohou způsobovat i některé zdravotní problémy, jako je spánkové apnoe, chronická bolest nebo refluxní choroba jícnu. V pozdějším věku pak mohou ženy budit návaly horka spojené s menopauzou, a muže pak časté močení spojené s potížemi prostaty.

Nejlepší věc, jak předejít dalšímu probuzení uprostřed noci je – nedělat nic, radí lékaři. Nesnažte se si přispat. Nedávejte si šlofíka přes den. Nechoďte následující večer do postele dřív. Pokud jste následující den po částečně probděné noci ospalejší, je lepší únavu zahnat kofeinem, než spánkem přes den.

Jídlo

Dalším důležitým pravidlem pro pozdně noční probuzení je – nejíst. Odolejte nutkání strčit hlavu do ledničky a něco malého zakousnout, protože to by vás mohlo následující noc opět probudit – a pak další, a další, až se z jednorázové příhody stane chronická potíž. A krom toho to může přispívat k nadváze.

Pokud si po pozdně nočním probuzení chcete pustit televizi, nasaďte si sluneční brýle. Díky tomu se ztlumí světlo z přijímače, které by mohlo narušit váš systém vnitřních hodin – a opět spustit cyklus chronické spánkové poruchy.

Důležité je vyhnat z hlavy všechny znepokojivé myšlenky – například si při probuzení uprostřed noci počítat, za kolik hodin budete muset vstávat, protože to může vyvolat spoustu úzkosti bránící v dalším spánku.

A někdy pomůže i prostá analýza podmínek, v nichž člověk spí – a vyloučení všech rušivých zdrojů, hluku či nepohodlí. Tím mohou být například i psi či kočky zvyklí spát s vámi v posteli.