VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Corriere della Sera: Modré světlo u stolu sníží chuť k jídlu

Řím - Znepokojuje vás, jak se vám po hojné tabuli o vánočních svátcích a oslavách konce roku podaří dodržovat dietu, abyste se opět vešli do šatů? Nebojte se, je způsob, jak tomu trochu napomoci a jak poněkud snížit chuť k jídlu, a to jednoduše a bez léků. Stačí, abyste se vypravili do prodejny elektropotřeb, koupili lampu s modrým sklem a dali ji do kuchyně nebo do jídelny.

1.1.2015 3
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Jiřina Dousková

Vaše chuť k jídlu se zázračně sníží, přinejmenším pokud jste muž. U žen tento způsob světelné stimulace působící proti apetitu zřejmě funguje o něco méně, píše italský deník Corriere della Sera.

Účinek modrého světla pravděpodobně souvisí s tím, že naši předkové spojovali modrou barvu s potravou, která nebyla bezpečná.

Proč se tak děje, zkoumal tým vědců z americké Arkansaské univerzity vedený Han Seok Seoem, který uveřejnil výsledky v časopise Appetite. Vědci nechali 112 osob, z toho 62 mužů a 50 žen, přes noc hladovět a ráno jim podali všem stejnou snídani: dvě omelety se sýrem a šunkou a osm čokoládových sušenek. Jídlo se servírovalo ve třech místnostech, z nichž jedna byla osvícená bílým světlem, druhá žlutým a třetí modrým. Pokusné osoby mohly sníst co chtěly. Nakonec musely vyplnit dotazník, v němž uvedly, jak byly s jídlem spokojeny a kolik toho snědly. Aby se přesněji zjistilo, kolik kdo doopravdy zkonzumoval, badatelé pečlivě zvážili všechny zbytky jídla.

Názory na chutnost podaných pokrmů se ve všech třech skupinách nijak podstatně nelišily. Ukázalo se však, že ti, kdo snídali v místnosti s modrým světlem, snědli podstatně méně. Nelišilo se hodnocení vzhledu jídla, jeho vůně a chuti, ale byl rozdíl ve vůli toto jídlo sníst. Lidé z místnosti s modrým světlem v dotazníku uváděli pocit nasycenosti vyšší než osoby ze dvou dalších místností, ale méně toho snědli.

Pouze pro muže

Toto všechno však platí pouze pro muže, nikoli pro ženy. „Namodralá barva, kterou jídlo tímto typem světlení získává, dokáže vést ke snížení množství snědeného pokrmu, nikoli ke snížení chuti," vysvětluje Han Seok. V mozku se totiž spouští mechanismus, který má evoluční kořeny a navozuje nevědomé pochybnosti o tom, zda jde o zdravou a poživatelnou potravu. To snižuje chuť k jídlu a člověk sní automaticky méně, i když vzhled potravy je normální.

Je možné, že se během času tento efekt snižuje, protože si na něj mozek zvykne a pochopí, že jde jen o vizuální jev. U žen se pro rozeznávání potravy rozvinul především čich. Žena proto nevnímá vizuální stimul stejně jako muž a modrá barva na ni téměř nepůsobí. U mužů je čich méně vyvinutý a proto se muži více spoléhají na vizuální informaci.

Autor: ČTK

1.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Donald Trump
2 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies