„Nikdo nestojí nad zákonem a s nikým by nemělo být zacházeno jinak jen kvůli jeho bydlišti, identitě nebo bohatství, slávě, nebo protože je celebrita,“ citovala stanice CNN soudce Stevena O'Neilla. „Čím výše člověk vystoupá, tím hlubší je pak jeho pád,“ dodal soudce.

To, že ho soudce označil za sexuálního predátora, znamená, že Cosby bude veden ve veřejném registru sexuálních násilníků, upozorňuje agentura AP. Zároveň bude muset do konce života každý měsíc absolvovat terapie a na jeho přítomnost budou upozorněni jeho sousedé a školy.

Cristina Garciová, aktivistka z hnutí MeToo
MeToo naruby. Muži obvinili aktivistku ze sexuálního obtěžování

Zatímco prokurátor žádal pro Cosbyho trest odnětí svobody ve výši od pěti do deseti let, jeho advokáti požadovali domácí vězení. Poukazovali přitom na hercův pokročilý věk a počínající slepotu. Podle dnešního rozsudku stráví Cosby za mřížemi nejméně tři roky, přičemž poté bude mít šanci na podmíněné propuštění. Rovněž musí zaplatit pokutu ve výši 25 tisíc dolarů a uhradit soudní náklady. 

Již v dubnu uznal soud Cosbyho vinným z toho, že v roce 2004 ve svém domě zdrogoval a poté sexuálně zneužil dnes pětačtyřicetiletou Andreu Constandovou, bývalou zaměstnankyni Temple University ve Philadephii, což je Cosbyho alma mater. Konkrétně ji měl přinutit, aby snědla prášky a pila víno. Poté údajně nebyla schopna pohybu, čehož Cosby využil.

Cosby obvinění ze zneužití odmítá 

Herec už dříve uvedl, že se zmíněnou ženou měl sexuální styk, se kterým ona souhlasila. Oba se v roce 2006 dohodli na mimosoudním vyrovnání. Před rokem byl případ znovu otevřen. Soud ale tehdy skončil bezvýsledně, protože se porota nedokázala shodnout v otázce viny. Soudní řízení bylo proto opět zahájeno.

Cate Blanchettová
Weinsteina obvinila ze sexuálního obtěžování i oscarová Cate Blanchettová

Nejedná se však o jediné obvinění, které se proti Cosbymu objevilo. Postupně se přihlásilo přes 60 žen, které tvrdí, že je herec v průběhu uplynulých desetiletí sexuálně napadl či znásilnil. Řada případů se však odehrála před značnou dobou, takže časová lhůta pro jejich možné vyšetřování už uplynula.

Cosby ovinění údajně zneužitých žen dlouhodobě odmítá. Jeho právníci tvrdí, že všechna jsou pomluvou a jejich cílem je slavného herce pošpinit.

Afroamerický herec začal svou kariéru v 60. letech minulého století jako komik. Jeho největším úspěchem byl televizní sitcom "The Cosby Show", který se vysílal v letech 1984 až 1992.

Brigitte Bardotová
Brigitte Bardotová kritizuje kampaň MeToo. Herečky se tím zviditelňují, tvrdí