Dnes ale Trump na svůj twitterový účet napsal řadu obvinění. Některá z nich později smazal, například to, že Cruz vyhrál „nelegálně", uvedla agentura Reuters. Podle Trumpa také Cruzova kampaň oznámila voličům, že Ben Carson se chystá z boje odstoupit, což nebyla pravda. Lidé z Cruzova štábu se ale za tuto informaci Carsonovi omluvili s tím, že to bylo nedorozumění.

V úterý večer v televizi Fox News přitom americký miliardář Trump tvrdil, že druhé místo v Iowě za neúspěch nepovažuje. „V Iowě jsem dopadl dobře, utratil jsem (na kampaň) méně, než téměř kdokoli jiný," prohlásil Trump, jehož dělilo jen jedno procento hlasů od třetího Marka Rubia. Za úspěch považuje realitní magnát skutečnost, že přivedl k volebním urnám několik desítek tisíc nových republikánských voličů.

Nedostatečný kontakt s voliči

Jako důvody prohry s Cruzem uvedl v úterý večer Trump malé zkušenosti v politickém boji, nedostatečný přímý kontakt s voliči i komplikovaný systém volebních shromáždění. „Nepočítali jsme s výhrou, proto jsme nešli mezi voliče. Z těchto důvodů jsem poctěn druhým místem," řekl Trump televizi Fox News. Průzkumy preferencí, v nichž pravidelně figuroval na prvním místě, prý vzbuzovaly falešná očekávání.

Šance v New Hampshire, kde se budou konat primárky příští týden, hodnotí Trump vysoko. Vítězství předpovídat nechtěl s tím, že doufá ve výhru, ale prohry se neobává. „Nebyla by to ta nejhorší věc na světě," prohlásil o druhém nebo třetím místě.

„Bublina splaskla," napsala dnes v hodnocení Trumpova výsledku v Iowě stanice BBC. „Trumpův konec to sice není, ale očekávání, že se tento Newyorčan tvrdě protlačí k republikánské nominaci, už neplatí."

Po hlasování v Iowě vzdali další boj Mike Huckabee v republikánském a Martin O'Malley v demokratickém táboře. Podle BBC se proslýchá, že na řadě je nyní další republikán Ben Carson, i v případě jeho republikánských kolegů Carly Fiorinaové a Randa Paula jsou šance malé.

„Pokud v New Hampshire nezastaví postup Marka Rubia, bude ohrožena budoucnost kandidátů Jeba Bushe, Chrise Christieho a Johna Kasiche. Republikánský nominační souboj hned tak neskončí, ale kandidátů bude v příštích týdnech mnohem méně," uvedla BBC.