Ohrožovali je břitvami a noži, aby si vynutili únik ven. Obě ženy utrpěly lehká zranění, ale dostaly se na svobodu. Policie po pronásledování zatkla tři muže z uprchlé čtveřice, napsala agentura DPA.

Uprchlíci ujeli ve voze vězeňské správy. Kolem poledne pak prorazili zbudovaný silniční zátaras a zmizeli.

Odsouzenci předtím břitvami na holení a noži hrozili oběma dozorkyním, které zajali. Jednu z žen nechali násilníci už před vlastním útěkem v dodávkovém vozu vězeňské správy, protože byla zraněna na paži a na rukou.

Podle belgické stanice RTBF následovala pronásledovací jízda Ardenami. Policie nakonec tři z uprchlých zatkla po jejich nehodě v obci Florennes jižně od Charleroi. Uprchlí muži i druhá unesená dozorkyně se při bouračce lehce zranili, uvedla agentura Belga.

Belgické věznice jsou přeplněné. Podle údajů z loňského dubna v nich bylo 10.300 lidí, zatímco úřední kapacita je 8500. Belgie se rozhodla loni pronajmout 500 cel v sousedním Nizozemsku, které má naopak 2000 vězeňských cel prázdných. Mělo by jít o dočasné opatření, než se postaví nová zařízení.
Loni bylo v Belgii zaznamenáno osm útěků z věznic. Vězení v Andenne je pokládáno za moderní. Bylo vybudováno v roce 1997.