Zatím není jasné, kde přesně se test uskutečnil. V pátek však byla raketa poprvé představena na vojenské přehlídce. Íránský prezident Hasan Ruhání při této příležitosti řekl, že hodlá pokračovat ve svém balistickém programu navzdory tlaku Spojených států. Podle jeho slov chce ukázat vojenskou moc jako „odstrašující prostředek.“

"Posílíme naší obranu a vojenské schopnosti…ať už se vám to bude líbit, nebo ne," řekl Rúhání, který tak podle agentury AP narážel na projev amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasedání Valného shromáždění OSN.

Íránský prezident Hasan Rúhání na půdě Valného shromáždění OSN
Íránský prezident označil Trumpův projev v OSN za ignorantský a nenávistný

Brigádní generál Revolučních gard Amir Ali Hasdžidah, který velí aerokosmickým silám, uvedl při prezentaci rakety: „Jak bylo vidět, raketa je menší, má ale taktičtější charakter a v blízké budoucnosti bude akceschopná.“ 

Raketa s tímto doletem by byla schopna zasáhnout nejen Saúdskou Arábii a Izrael, ale také celé Turecko, Řecko, Bulharsko a Rumunsko i většinu Indie.

Íránský prezident Rúhání
Írán může odstoupit od jaderné dohody do několika dní i hodin, pohrozil Rúhání

Spojené státy již v červenci uložily nové sankce Íránu v reakci na jeho balistický program. Ukázalo se totiž, že Írán dá 50 milionů dolarů na vývoj raket a elitní jednotky Kuds. Obvinily jej také z podpory teroristických organizací. Režim v Íránu je podle Trumpa vražedný a destabilizuje svět.

Donald Trump také již dlouhodobě napadá dohodu, kterou v roce 2015 podepsaly Spojené státy a další mocnosti s Íránem. Írán se v ní zavázal k omezení svého jaderného programu výměnou za zrušení hospodářských sankcí. Tuto dohodu však prý svými jadernými testy porušuje.

Ilustrační foto
Číně dochází trpělivost. Omezí vývoz ropných produktů do KLDR