Zákon, schválený parlamentem minulý měsíc, podle agentury Reuters zakazuje širokou distribuci filmů obsahujících hrubé výrazy. Hudební nosiče a knihy, v nichž se vyskytují vulgární výrazy, se budou moci prodávat jen zabalené a s příslušným varováním na obale. Divadla si nebudou moci dovolit uvádět díla s jadrnějšími výrazy, protože za každý přestupek bude hrozit pokuta až 50.000 rublů (asi 29.000 Kč).

Média varují, že úřad, pověřený dohledem nad ruským internetem, se chystá nasadit speciální počítačový program, vytvořený prý za 25 milionů rublů (asi 15 milionů Kč), který má odhalovat vulgarismy na webech asi pěti tisícovek médií.

Úkol se jeví značně náročný vzhledem ke svobodomyslnosti a vynalézavosti Rusů při rozšiřování „zakázané" slovní zásoby. Nadávky, v zásadě odvozené od výrazů pro pohlavní styk a pohlavní orgány, jsou běžně používány dělníky i intelektuály, někteří Rusové je dokonce považují za bezmála předmět národní hrdosti. Koneckonců je používali i slavní básníci Michail Lermontov či Alexandr Puškin.

Ochrana a rozvoj jazyka

Podle prohlášení Kremlu má zákon zajistit ochranu a rozvoj jazykové kultury. Kritikům však připomíná sovětskou cenzuru.

Putin po svém předloňském návratu do čela ruského státu vystupuje jako konzervativec hlásající návrat k tradičním hodnotám a k pravoslavné víře jako hradbě chránící zemi před přílivem západní dekadence.