Za poslední rok se zapálilo či upálilo téměř 30 Tibeťanů, kteří tímto způsobem protestují proti útlaku svého náboženství a kultury, a požadují návrat duchovního vůdce dalajlamy z exilu.

Nejnověji ohlášený případ se podle exilových zdrojů týká mnicha z kláštera Kirti, který se v oblasti A-pa stal dějištěm řady protestů proti čínské vládě. Mladík se zapálil a kráčel hlavní ulicí, přičemž křičel hesla proti čínské vládě. Když se ho pokusila zastavit policie, utíkal zpátky ke klášteru, ale jeden policista ho prý srazil k zemi. Policisté poté uhasili plameny a mnicha naložili do automobilu, tvrdí tibetské zdroje.

Odlehlý hornatý region A-pa v západočínské provincii S'-čchuan obývá početná tibetská menšina a je zde jedno z center protičínských protestů. Samo město A-pa je prakticky uzavřeno a hlídkují v něm těžce ozbrojení příslušníci čínských bezpečnostních sil.

Tibeťané si 10. března připomněli začátek neúspěšné revolty, která v roce 1959 vedla k útěku tibetského duchovního vůdce dalajlamy do indického exilu.