Po Angelině Jolie či Daryl Hannahové se na konto producenta Weinsteina ozvala jednapadesátiletá Salma Hayek. "V jeho očích jsem nebyla umělkyně ani člověk, ale pouhé tělo, věc," vyznala se pro New York Times herečka, kterou Weinstein angažoval do snímku Frida, pojednávajícím o sexuálně nevázané mexické malířce Fridě Kahlo.

Harvey WeinsteinZdroj: ČTK
Harvey Weinstein

Prostopášná Kahlo se oddávala i sexu se ženami, což chtěl Weinstein, tehdy šéf produkční společnosti Miramax, dostat do filmu. Lesbické nahé scény se pro herečku staly noční můrou. 

"Prvně a naposled v kariéře jsem se nervově zhroutila, celá se třásla a propukala v nezadržitelný pláč," uvedla umělkyně, kterou navíc Weinstein během natáčení "pronásledoval v hotelích, nabízel společné sprchování, orální sex nebo masáž". 

Daryl Hannahová
Další z obětí Weinsteina je i blonďatá hvězda filmu Kill Bill

Weinsteinovo nevhodné chování, které na něj prasklo v říjnu, vyvolalo kampaň #MeToo – ženy po celém světě se začaly svěřovat se svými zkušenostmi z obtěžování; hrdinky #MeToo se před nedávnem dokonce staly osobností roku časopisu Time. "Muži sexuálně útočí, protože mohou. Ženy o tom dnes mluví, protože v této nové době nakonec také mohou," poznamenala závěrem Hayek.

Salma Hayek ve filmu Frida:

Zdroj: Youtube
Kampaň Me Too
Osobností roku 2017 podle časopisu Time jsou lidé z kampaně #MeToo

Desítky obvinění

Pětašedesátiletý Weinstein čelí obviněním, že v minulosti sexuálně obtěžoval zhruba pět desítek žen, mezi nimiž údajně byly i herečky Gwyneth Paltrowová či Angelina Jolieová. Kvůli tomu ho před časem ze svých řad vyloučila americká filmová akademie a jeho počínání odsoudila také řada známých osobností.

Weinstein se omluvil za "některé aspekty svého chování", ale trval na tom, že k veškerým jeho sexuálním stykům došlo vždy na základě oboustranného souhlasu. Obvinění ze sexuálního obtěžování, znásilnění a sexuálního napadení, což jsou konkrétní trestné činy, které se mu dávají za vinu, Weinstein odmítl.

Harvey Weinstein
Weinsteina za sexuální skandál vyhodili i z americké filmové akademie

Nezastal se ho ani bratr


Pro jeho vyloučení z filmové akademie se vyslovil i producentův bratr Bob Weinstein, který sdělil listu Hollywood Reporter, že jeho "nemocný a zkažený" bratr by měl být z akademie "vykopnut".

Filmový režisér Woody Allen sdělil BBC, že skandál je "velmi smutný pro všechny zúčastněné". "Je to tragické pro ženy a smutné pro Harveyho. Celá situace je velmi smutná. Žádní vítězové v tom nejsou," prohlásil v New Yorku Allen.