Šéfem delegace byl údajně šéf kanceláře Talibanu v Kataru. „Máme dobré vztahy s různými zeměmi světa a Čína je mezi nimi," řekl zástupce islamistů, který hovořil pod podmínkou anonymity. Čínské úřady podle něj delegace informovala o „okupaci útočnými silami a o hrůznostech, které páchají na afghánském lidu".

Taliban chce, aby Čína toto téma nadnesla na světových fórech a „pomohla nám získat svobodu", uvedl představitel radikálů, kteří podle nedávné zprávy pro americký Kongres ovládají nejvíce afghánského území od roku 2001.

Čína je součástí skupiny, která se na začátku roku snažila obnovit mírové rozhovory s Talibanem. V této skupině byly také Spojené státy, Pákistán a Afghánistán. Jednání se ale daleko nedostala a skončila patrně definitivně se smrtí tehdejšího vůdce Talibanu mully Muhammada Mansúra při americkém útoku v květnu.

Taliban ve svých prohlášeních opakovaně tvrdí, že chce mít dobré vztahy se zeměmi sousedícími s Afghánistánem. Mnoho z těchto zemí se obává bujení islamismu nebo ozbrojených separatistických hnutí. Peking se bojí, že by Afghánistán mohl být zdrojem nestability v západočínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kterou obývají muslimové a která hraničí s Afghánistánem. Podle Pekingu jsou v tomto regionu stále aktivnější islámští radikálové, kteří získávají výcvik a útočiště na afghánském území.

Násilí v Afghánistánu prudce stoupá od ukončení bojové mise NATO v zemi v prosinci 2014. Loni zemřelo v bojích s Talibanem přibližně 7000 afghánských policistů a vojáků a dalších až 14.000 bylo zraněno. Podle bezpečnostních expertů by toto číslo mělo letos ještě vzrůst.