Nejméně deset lidí je raněno těžce. Příčina nehody zatím nebyla stanovena, podle prvních zpráv v době nehody silně pršelo a byla hustá mlha.

Představitel hasičů v regionu Paul Slaven řekl BBC, že hromadná srážka na dálnici M5 se stala v pátek ve 20:30 GMT (21:30 SEČ). Zapojilo se do ní 34 vozů, asi šest z nich byly kamiony. Mnohá auta po nárazu začala hořet. Podle nemocničních zdrojů utrpělo 16 lidí rozsáhlá traumatická zranění včetně zlomenin, poranění hrudníku, plic a břicha.

Policie nyní prověřuje havarované vozy. Také je možné, že v troskách nalezne další těla.

„Záchranáři se po příjezdu na místo museli potýkat s obrovskou ohnivou koulí,“ řekl novinářům policista Anthony Bangham. „Většina vozidel hořela, některá z nich velmi dlouho. To nám komplikuje jejich prohledávání, některá byla spálena na prach,“ dodal. Dálnice podle odhadů policie nebude znovu otevřena dříve než v 21:00 GMT (22:00 SEČ).

Podle prvních zpráv byla na vině hustá mlha. „Byla to strašlivá scéna. Žár byl tak intenzivní,“ uvedl motorista Steven Swift, který projížděl v opačném pruhu dálnice zhruba 30 minut po nehodě.

Řidič autobusu Michael Wagner tvrdil, že „nikdy nic takového neviděl“. „Mnoho nákladních vozů zachvátily plameny. Pod jedním z nich navíc bylo osobní vozidlo. Všude byly trosky a to dokonce v opačném pruhu dálnice,“ dodal.