Dítě, které bude samo či v kolektivu opouštět francouzské území bez doprovodu některého z rodičů se bude muset prokázat osobním dokladem, písemným povolením nejméně jednoho rodiče nebo jeho právního zástupce a fotokopií osobního dokladu toho, kdo povolení podepsal. Povolení může platit maximálně rok.

Čtěte také: Fillon vzkázal Berlínu: V žádném případě nevezmeme více migrantů

Opatření doplňuje preventivní systém proti radikalizaci mladých lidí a boje proti terorismu, uvedli ve společném prohlášení ministři spravedlnosti, vnitra a mládeže. Je podle nich nezbytné zabraňovat odjezdu nezletilých osob na místa, kde působí islamistické sítě.

Loni v říjnu registrovaly úřady ve Francii 1860 silně zradikalizovaných nezletilých osob. V září tajné služby odhadovaly, že na území džihádistů v Sýrii a v Iráku je asi 400 nezletilců z Francie. Nejméně 19 z nich se podle úřadů stalo islámskými bojovníky.

V České republice podobný písemný souhlas není povinný. Ministerstvo zahraničních věcí vypracování takového dokladu při každé cestě nezletilého občana ČR do zahraničí bez doprovodu rodiče nebo zákonného zástupce ale doporučuje.

Čtěte také: Francouzi si neví rady se štěnicemi. Jsou všude