Obsah e-mailu, který Kickl adresoval policejním mluvčím, zveřejnily v úterý dva ze tří nejvýznamnějších rakouských novin. Ministr v textu upozorňuje na „jednostranné a velmi negativní zpravodajství“ deníků STANDARD a Falter a týdeníku Kurier a vyzývá, aby s nimi policie omezila kontakt „na nejnutnější, zákonem předepsanou, míru“ a neposkytovala jim konrkétní příklady či detaily.

Německá kancléřka Angela Merkelová a rakouský kancléř Sebastian Kurz
Merkelová se shodla s Kurzem: Evropa potřebuje silnou vnější hranici

„Fakta a vysvětlování už nejsou relevantní. Některá média je prostě ignorují, protože jejich články jsou za každou cenu negativní. Dokazuje to řada textů v minulosti,“ vysvětluje v dopise ministrův tiskový mluvčí Christoph Pölzl.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz označil jakékoli omezování svobody tisku za nepřijatelné. „Umlčení nebo bojkotování některých médií nemá v Rakousku místo,“ řekl podle agentury Reuters. „To se týka všech osob zodpovědných za komunikaci s médii na ministerstvech i ve všech veřejných institucích.“

Kritikou nešetřil ani předseda parlamentní frakce sociálních demokratů Andreas Scheider, podle kterého má Kickl problémy se svobodou tisku. „Takhle vypadá demagogie. Ohrožuje to demokracii. Z Kickla se stalo opravdové riziko,“ napsala na twitteru předsedkyně strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová.

Podrobnější informace o pachatelích

Ministerstvo zároveň policii doporučuje, aby aktivně zveřejňovala více podrobností o zločinech sexuálního charakteru. „Jde zejména o trestné činy spáchané na veřejnosti za použití násilí nebo pokud mezi pachatelem a obětí nebyla žádná spojitost,“ stojí v textu.

Policisté mají zároveň výslovně zmiňovat národnost podezřelých a pokud se jedná o cizince, mělo by být jasně uvedeno, zda „se jedná o žadatele o azyl“. „Naším cílem je zajistit maximální transparentnost a uspokojit oprávněné požadavky veřejnosti a médií,“ uvedl Pölzl.

Sebastian Kurz.
Kurz chce uzavřít evropské přístavy. Stejného názoru jsou i Muscat či Babiš

Podle deníku Der Standard je však doporučení ministra vnitra v rozporu s pokyny ministerstva spravedlnosti. To v minulosti rozhodlo, že etnický původ, náboženské vyznání či národnost podezřelých „by měly být zveřejněny pouze pokud to bude nezbytně nutné pro vyšetřování“.

Dopis je pravý

Ministr Kickl prostřednictvím Pölzla potvrdil, že uniklý text je pravý. Zároveň však zdůraznil, že v žádném případě není závazný a byl myšlený pouze jako doporučení, nikoli přímá instukce. „Je právem a dokonce povinností všech médií přinášet kritický názor na práci policie, ministerstva vnitra i pana ministra,“ uvedl v písemném vyjádření pro server Deutsche Welle.

„Zároveň je ale právem lidí zodpovědných za komunikaci s médii, aby si udělali obrázek na základě informací, které poskytují, a reportáží, které podle nich vznikají,“ doplnil Pölzl. Kontroverzní e-mail má podle něj podpořit „jednotnější prezentaci policie a ministerstva vnitra v některých oblastech spolupráce s médi“.

Dlouhodobá kritika

Svobodná strana Rakouska dlouhodobě kritizuje některá německá média za zaujaté zpravodajství. Nejde však o podobně časté a útočné projevy, jako v případě výroků amerického prezidenta Donalda Trumpa v souvislosti s takzvanými „fake news“, které podle něj prezentují některé televize na území Spojených států.

Předseda strany a vícekancléř Heinz-Christian Strache například v únoru letošního roku obvinil rakouskou televizi ORF ze lži. Svůj příspěvek sice později obhajoval jako žert, nakonec ale souhlasil s vyplacením odškodného a zveřejněním omluvy.

Heinz-Christian Strache a Sebastian Kurz
Rakousko začne chránit svou jižní hranici. Reaguje na dohodu Merkelové