Blízký východ zažil loni v prosinci největší bouři za 50 let. Ochromila tehdy dopravu a na zasněžených silnicích uvázly stovky motoristů. Jeruzalém chce kalamitě letos zabránit, povolal vojsko a připravil techniku. Police už uzavřela až na jednu příjezdové silnice do města. „Žádáme občany, aby se řídili našimi pokyny. Požádali jsme lidi, aby dnes do Jeruzaléma nevjížděli," řekl policejní velitel Johanan Danino. V Jeruzalémě stejně jako v mnoha dalších městech byla zrušena výuka ve školách i na univerzitách.

Podle meteorologů bouřlivé počasí může trvat až do pátku a teprve až začátkem příštího týdne se začne oteplovat. Dnes by mohlo v Jeruzalémě napadnout i 30 centimetrů sněhu. Vítr může dosáhnout rychlosti 100 kilometrů v hodině a počítá se s vylitím sezónních řek v Judské poušti z koryt.

Stržené elektrické vedení

Potíže hlásí obyvatelé několika židovských osad na severu Předjordánska. Bouře tam strhala elektrické vedení a obce musely zapnout záložní generátory. Palestinská samospráva povolala pohotovostní skupiny na pomoc uvízlým motoristům, v oblasti Hebronu jsou nachystány odtahové vozy. V Tulkarmu uhořelo osmileté dítě při požáru způsobeném ohřívačem. Palestinské rodiny z pobřeží v Pásmu Gazy musely být evakuovány. Největší problémy mají lidé, kteří přišli při loňských bojích v Gaze o domovy a žijí v provizorních přístřešcích, jež nemusí bouřlivé počasí vydržet.

Podobné problémy zažívají syrští uprchlíci v Libanonu. Tamní zdravotníci našli těla dvou syrských uprchlíků, z nichž jednomu bylo 35 a druhému šest let. Zemřeli zimou v hornaté oblasti na jihovýchodě země u pohraniční obce Šibáa. Byli ve skupině, která se snažila přejít hory na pomezí mezi Sýrií a Libanonu. Skupinu tvořili členové jedné uprchlické rodiny, která žije v Šibáa dva roky, ale pravidelně přechází hranici.

Stovky tisíc lidí odříznuty od pomoci

Libanon pro více než milion syrských uprchlíků na svém území nevybudoval tábory. Někteří mají k dispozici jenom stany. „Nemáme potraviny ani otop, žádáme o pomoc nevládních organizací. Bojíme se, že se stany pod tíhou sněhu zboří," řekl jeden ze syrských běženců, kteří žijí ve 40 stanech poblíž Baalbeku. Ve východním Libanonu se teplota pohybuje kolem tří stupňů Celsia. V jednom z táborů v údolí Bikáa se už pod sněhem několik stanů zřítilo a 19 uprchlíků se ocitlo zcela bez přístřeší. Na silnicích v údolí leží vysoká vrstva sněhu a odříznuto od pomoci je tak na 400.000 Syřanů.

Sněžit začalo také v Damašku a syrské úřady uzavřely na dva dny školy a univerzity. Turecké aerolinie kvůli sněžení přerušily provoz na několika domácích i zahraničních linkách. V Ankaře je v noci minus 17 stupňů. Kvůli mimořádně husté mlze mají potíže v Pákistánu. Islámábádské letiště dočasně přerušilo provoz a lety se odklánějí do Láhauru.