Sedmnácti opozičním novinářům v Turecku hrozí více než čtyřicetileté vězení. Byli totiž obviněni z terorismu. Soud s nimi se rozběhl včera. Obžalovaní patří k té části opozičních žurnalistů, se kterou se turecká vláda vypořádala při potlačení loňského vojenského puče.

Protesty proti procesu s novináři před budovou soudu v Istanbulu
V Turecku soudí opoziční novináře, hrozí jim až 43 let

Redaktory Cumhuriyetu, jednoho z nejstarších tureckých deníků, viní místní prokuratura mimo jiné ze spolupráce s kurdskými separatisty. Noviny jsou posledním protivládním listem v zemi. „Jediné, co mohu říci, je to, že se jedná o politický proces,“ řekl po zahájení soudního jednání Elif Gunay, syn Turhana Gunaye, šéfredaktora Cumhuriyetu, který je na lavici obžalovaných.

Vláda hrozí sankcemi

Kabinet Angely Merkelové i kvůli tomu vydal varování svým občanům, že pokud se vydají do Turecka, ať již pracovně, nebo jako turisté, činí tak na vlastní nebezpečí. Podle průzkumu německých novin Bild am Sonntag neuvažuje o dovolené v zemi půlměsíce 50 procent respondentů.

„Chování Turecka je nepřijatelné,“ prohlásil během uplynulého víkendu v rozhovoru pro Bild am Sonntag Peter Altmaier, vedoucí úřadu kancléřky Merkelové. Kamenem úrazu mezi oběma zeměmi je zákaz, který Turecko vydalo pro německé poslance. Ti chtěli navštívit tureckou základnu, kde slouží mimo jiné i vojáci Bundeswehru účastnící se hlídkových misí v Sýrii. Země jim to ale neumož-nila.

Recep Tayyip Erdogan
Erdogan chce přispět k vyřešení katarské krize, navštíví znepřátelené státy

Napětí mezi Německem a Tureckem dále zhoršilo zatčení německého aktivisty za lidská práva Petera Steudtnera a německo--tureckého novináře Denize Yucela. Podle Berlína ne-existuje k jejich zadržení žádný zjevný důvod a německá vláda žádá jejich propuštění. Intervenovat kvůli tomu hodlá až u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

„Německá vláda sleduje vývoj v Turecku velmi pozorně, a bude-li to nezbytné, rozhodne o sankcích,“ řekl Altmaier. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel vyhlásil, že SRN přezkoumá dosavadní úvěrovou politiku vůči Turecku.