Jak napsala agentura AFP, ptáci tohoto vzácného afrického druhu byli umístěni do přírodního parku Kibale, 350 kilometrů západně od hlavního města Kampaly poté, co byli několik měsíců léčeni v největší zoologické zahradě Ugandy.

"Zůstali opravdu dlouho v zajetí, a proto se jim nechtělo vzletět. Nakonec se ale začali hýbat a odletěli," popisovala situaci Lilian Nsubugaová, mluvčí ugandského úřadu pro ochranu fauny a flóry. Osm z nich bylo příliš těžkých na to, aby vzlétli, nebo měli zraněná křídla a museli být vráceni zpět do zoo, dodala.

Ilegální transport nepřežily desítky zvířat

V lednu ugandská policie zadržela ilegální transport asi 130 papoušků šedých na hranici s Kongem. Několik desítek jich krátce na to zemřelo. Testy ukázaly, že byli uspáni na cestu pomocí cukrové třtiny namočené v alkoholu.

Při druhém zásahu v blízkosti hlavního ugandského letiště Entebbe bylo nalezeno dalších více než 100 ptáků.
Podle ugandských úřadů měli být papoušci pravděpodobně dovezeni do Evropy, Ameriky nebo i východní Asie, kde jejich cena na černém trhu dosahuje až 1400 eur za kus (33.860 korun).

Uganda je proslulá velkým počtem druhů ptactva, registruje jich přes tisícovku. Úřady se však podle AFP obávají, že rozmanitost druhů v budoucnu negativně ovlivní narůstající doprava v zemi.

Čtěte také: Zátah celníků: zabavili 90 vzácných papoušků a želv