Podle výsledků výzkumu, prováděného na napodobenině marsovské půdy, dané plodiny neobsahují těžké kovy v nebezpečném množství, ujistila společnost Mars One, která stojí za projektem osídlení Marsu a byla partnerem výzkumného týmu.

"Tyto pozoruhodné výsledky jsou velice slibné. Můžeme skutečně jíst tyto ředkvičky, hrášek, žito a rajčata. Jsem opravdu zvědav, jak budou chutnat," prohlásil výzkumník Wieger Wamelink podle komuniké.

Při prvních pokusech, podniknutých před třemi lety, byl výzkumník s to pěstovat řeřichu, ředkvičky a žito na půdě podobné vyprahlému a skalnatému povrchu Marsu. Vzorek poskytla americká vesmírná agentura NASA, která obdobu marsovského a měsíčního povrchu vyrábí ve směsi arizonské pouště a havajské sopky. Zůstávala nicméně otevřena otázka, zda takto vypěstovaná zelenina je při konzumaci bezpečná. Marsovská půda totiž - podobně jako občas i některá místa na Zemi - obsahuje těžké kovy, které sice nebrání v růstu rostlin, ale mohou mít zhoubné následky pro lidské zdraví, dokonce i smrtelné.

Ukázalo se však, že čtyři z deseti druhů plodin, aktuálně pěstovaných v univerzitních sklenících, neobsahují hliník, zinek, arzén či železo v nebezpečném množství, a tedy jejich konzumace nepředstavuje nebezpečí. Koncentrace těžkých kovů v některých plodinách dokonce byla nižší než v případě rostlin z pozemské půdy, upřesnila univerzita.