Inaugurační program zahájily promluvy duchovních a krátké projevy politiků včetně šéfa demokratické menšiny v Senátu Chucka Schumera. Trump jako 45. prezident USA pak přísahal na dvě bible - historickou bibli prezidenta Abrahama Lincolna a svou rodinnou bibli, kterou před víc než 60 lety dostal darem od své matky.

U rozlehlé a přísně střežené budovy Kongresu ceremoniál vedle končícího prezidenta Baracka Obamy sledovali žijící američtí exprezidenti, tedy Jimmy Carter, George Bush mladší a Bill Clinton. Všichni tři dávali během loňské volební kampaně vůči kontroverznímu Trumpovi veřejně najevo své výhrady. Nedostavil se George Bush starší, který v houstonské nemocnici bojuje se zápalem plic.

Mezi pozvanými hosty byli poslanci Sněmovny reprezentantů i Senátu amerického Kongresu. Zhruba 65 poslanců Demokratické strany se ale na protest proti Trumpově chování inaugurace nezúčastnilo, což je mnohými odsuzovaný bojkot, který v moderních dějinách inaugurací nemá obdoby.

Online reportáž

Zahraničními hosty byly podle letité tradice jen vedoucí diplomatických misí, žádný státník pozván nebyl.

Přítomna byla Clintonova manželka Hillary, kterou Trump v tvrdě a nepřátelsky vedené volební kampani porazil. Podle očitých svědků sledovala ceremoniál většinou bezvýrazným pohledem bez úsměvu. "Musela nasadit kamennou tvář, ale bylo to jistě těžké," napsala agentura AP s odkazem na šok, který pro favorizovanou Clintonovou a její stoupence znamenala nečekaná volební porážka.

V okolí Kapitolu se shromáždily statisíce lidí. Na bezpečnost slavnostního aktu dohlíželo 28.000 policistů, příslušníků Národní gardy a vojáků. Zvláštní bezpečnostní pásmo zahrnuje osm čtverečních kilometrů v centru metropole. Povolení k demonstracím - protestním i oslavným - dostalo 30 organizací, k nimž se hlásí přes čtvrt milionů lidí.

Čtěte také: Račte vstoupit, Bílý dům je váš

Donald Trump skládá přísahu.Zdroj: ČTK/APTrump, který po ceremoniálu pronesl inaugurační projev, podle svého zvyku zahájil dnešní den odesláním vzkazu na komunitní síť twitter: "Dnes to všechno začíná! Uvidíme se na přísaze. Hnutí pokračuje, práce začíná!" Podle prezidentových poradců měl Trump při tvorbě inauguračního projevu hlavní slovo a přednes trénoval ve svém newyorském sídle Trump Tower. Inspiroval se prý inaugurační řečí někdejšího prezidenta Johna Kennedyho.

Své poslední prezidentské vzkazy dnes Američanům na twitteru poslal i Barack Obama. "Bylo mým čestným úkolem sloužit vám. Udělali jste mě lepším vůdcem a lepším člověkem. Nezastavím se, budu tu s vámi jako občan, inspirován vaším hlasem pravdy a spravedlnosti, dobré nálady a lásky," napsal. Další komunikace bude podle exprezidenta pokračovat na nové webové adrese www.obama.org.

Dnešní ceremoniál zakončilo požehnání a žádost o boží pomoc z úst duchovních několika církví. V závěru zazněl rozechvělý zpěv americké státní hymny v podání šestnáctileté Jackie Evanchové, vítězky soutěže America's Got Talent, v Česku známé jako reality show Česko Slovensko má talent. Nyní už bývalý prezident Obama po skončení inaugurace opustil slavnost vrtulníkem.

Krátce po projevu podepsal v budově Kongresu první zákony a výnosy. Stvrdil například Kongresem schválenou výjimku, která umožňuje generálu Jamesi Mattisovi stát se ministrem obrany, třebaže není dostatečně dlouho mimo aktivní službu. Vyhlásil rovněž Den patriotismu.

Nenechte si ujít: Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům