„Ukrajině pomůžeme tehdy, pokud přimějeme Evropskou unii, Spojené státy, Kanadu a NATO ke krokům v ukrajinský prospěch," řekl Tusk a odmítl volání opozice, aby Varšava přijala ještě ostřejší sankce proti Rusku.

K avizovanému zvýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (z nynějších 1,95 procenta HDP) dojde podle Tuska nikoliv od příštího roku, ale od roku 2016, protože nejprve je třeba splatit půjčky na stíhačky F-16.

Moskva až dosud kategoricky odmítala obvinění Kyjeva a Západu, že by na východě Ukrajiny bojovali ruští vojáci, anebo že by dodávala zbraně a další vybavení proruským separatistům. Maximálně byla ochotna připustit účast dobrovolníků.

K pondělnímu zadržení deseti ruských výsadkářů na východní Ukrajině se ruské ministerstvo obrany vyjádřilo prostřednictvím anonymního zdroje, podle kterého hlídka nejspíše překročila neoznačenou hranici omylem, jak se prý už mnohokrát přihodilo ukrajinským vojákům. I ruský prezident Vladimir Putin v Minsku naznačoval, že ruští výsadkáři na Ukrajinu zabloudili, ale prý ještě nebyl informován.