VYBERTE SI REGION

Dříve jídlo vyhazovali, teď Řekové vaří ostatním

Atény – Zatímco se aténská kuchyně Marileny Zachouové plní vůní připravované musaky, kuchařka sleduje na monitoru počítače, jak si lidé ze sousedství objednávají její tradiční specialitu k večeři.

25.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Marilena Zachouová je jednou z uživatelů nové aplikace Cookisto, které nyní přicházejí na chuť v Aténách, píše BBC.

Smyslem služby je, že amatérští kuchaři, kteří navaří více, než sami snědí, mohou nabídnout za poplatek sousedům z okolních čtvrtí porce navíc. „Nikdy nedokážu odhadnout správné množství jídla pro rodinu. Nemáme psa ani kočku, takže jsem toho vždycky hodně vyhodila," říká Zachouová BBC. Mezitím si píše adresy pěti lidí, kteří si její jídlo objednali, aby jim ho roznesla. Vydělá si asi pět tisíc korun měsíčně. Službu využívají studenti, prací zaneprázdnění rodiče a ti, kteří zkrátka nemají na vaření čas a mají chuť na domácí jídlo. Za poplatek, který se 
v Aténách pohybuje okolo tří až čtyř eur (75 až 100 korun) za porci, se tak najedí levněji než v restauraci. Některá jídla stojí ale i přes šest eur.

Důvěra je nutná

Kuchaři naopak ušetří část nákladů za vlastní jídlo, nebo si dokonce něco přivydělají. Čistotu v jejich kuchyních provozovatelé aplikace nijak nekontrolují, ale strávníci je pak mohou hodnotit a psát veřejně přístupné „recenze", jak jim jídlo chutnalo, takže by mělo být možné odlišit vyhlášené kuchaře od neumětelů. I tak se ale fungování systému neobejde bez vzájemné důvěry.
Služba, která vznikla jako projekt diplomové práce, přilákala v posledních měsících okolo 12 tisíc kuchařů. Brzy se rozběhne i v Londýně.

„Je to výhodné pro všechny. Kuchaři si něco přivydělají 
a labužníci zase ušetří," říká šestadvacetiletý Řek Michalis Gkontas, spoluzakladatel Cookista, který vycítil příležitost 
k podnikání na krizí postiženém trhu.

Další velká stávka

Včera v Řecku začala další
 z velkých stávek. Dva dny stávkují proti propouštění a škrtům státní zaměstnanci, hlavně učitelé.
„Lidé se navrátili ke starému tržnímu chování, které zahrnuje důvěru – vyměňování, sdílení, půjčování," míní konzultantka v oblasti inovací Rachel Botsmanová s poukazem na ekonomickou krizi.

Její slova potvrzuje současný rozvoj aplikací a internetových stránek, kde mohou lidé sdílet třeba auto při společných cestách, nabízet ubytování či poptávat levné služby jako třeba posekání trávníku.

A nemusí jít jen o země s ekonomickými problémy. Třeba 
v Německu je na vzestupu komunitní zahradničení. Ve městech už vyrostlo přes 300 zahrádkářských kolonií, kde si mohou lidé sami či s ostatními vypěstovat vlastní zeleninu nebo ovoce. 

Autor: Jan Horký

25.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies