Německo
Povodně si vyžádaly nejméně čtyři oběti. Zaplavený bavorský Pasov u soutoku Dunaje a Innu, který postihly největší záplavy za 500 let, si včera mohl vydechnout. Voda, jež dosáhla 12,88 metru, začala konečně opadávat. Obyvatelé se musejí obejít bez pitné vody, elektřiny i pevného telefonu. „Domnívali jsem se, že již v roce 2002 byla situace mimořádně ničivá," řekla při návštěvě města kancléřka Angela Merkelová s tím, že nyní je stav ještě dramatičtější. Postiženým záplavami v Německu slíbila okamžitou pomoc 100 milionů eur (takřka 2,6 miliardy korun), z toho polovina poputuje do Bavorska. V Řeznu, které leží proti proudu Dunaje, včera začala hladina znovu stoupat.

Na přívalovou vlnu z Česka se na Labi připravují v saských Drážďanech. Očekávají, že řeka dosáhne vrcholu devíti metrů. Při ničivých povodních v roce 2002 to bylo 9,40 metru. Drážďanské úřady ale věří, že letos se katastrofické zaplavení historického centra města díky novým opatřením opakovat nebude.
Voda se rozlila už do historického centra Míšně, která leží po proudu Labe. V lipském okrese bylo evakuováno 6000 lidí.
Tvrdě dolehly povodně i na saské město Grimma na přítoku Labe Muldě. Historickým centrem se jezdí v člunech. Utekly 2000 lidí.

Rakousko
Záplavy stály život dva lidi 
a další dva se pohřešují. Velká voda postihla především Horní a Dolní Rakousy. Hrozilo, že voda přesáhne protipovodňové zábrany. „Půjde zde o centimetry," varovala dolnorakouská hydrologická služba. Ačkoliv se povodeň vyrovná té z roku 2002, škody budou díky nově postaveným protipovodňovým zábranám nižší. Záplavy a sesuvy bahna komplikovaly dopravu na mnoha silnicích. Zaplavena byla i vytížená dálnice A8 mezi Salcburkem a Mnichovem.

Slovensko
Kulminaci Dunaje očekávají v Bratislavě dnes v noci či zítra ráno. Hladina řeky by měla překonat úroveň, kterou měla při povodních v roce 2002. „Domníváme se, že hladina v Bratislavě vystoupá nad deset metrů," uvedla Danica Lešková z SHMÚ. Protipovodňové zábrany by ale měly odolat – mají vydržet průtok 13 500 kubických metrů za sekundu, Dunaj by při kulminaci měl přesáhnout jen 10 600 kubíků. Vodohospodáři si pomáhají i přepouštěním části vody z Dunaje do jeho starého koryta. Nejkritičtější je situace v bratislavských čtvrtích Devínská Nová Ves a Devín, které voda už včera od okolí odřízla. Na třetí povodňový stupeň se dostala i řeka Morava. Výraznější škody povodně na Slovensku nenapáchaly.

Maďarsko
Od včerejšího poledne vyhlásila země povodňovou pohotovost. Výrazné zvýšení hladiny Dunaje očekávají Maďaři dnes, nejkritičtější situace bude o víkendu. „Je zde reálná šance, že dokážeme řeku udržet za hrázemi," řekl o situaci v Budapešti premiér Viktor Orbán, který varoval před možnou evakuací a vyzval dobrovolníky, aby pomáhali stavět protipovodňové zábrany. Maďarsko na Dunaji zastavilo lodní dopravu.
Polsko

S povodněmi se musejí vypořádávat už i v polském Slezsku. Hlavně u hranic s Českem se horské potoky a řeky kvůli srážkám rychle rozvodnily.