Původní plán přechodné vlády po loňském svržení bývalého prezidenta Muhammada Mursího byl, že v únoru či březnu budou parlamentní volby a prezidentské klání přijde na řadu až začátkem léta. Nová egyptská ústava, která byla v uplynulých dnech schválena drtivou většinou obyvatel, nicméně umožňuje, aby se pořadí hlasování obrátilo.

Mansúr v televizním projevu uvedl, že požádá volební komisi, aby zahájila registraci možných kandidátů na hlavu státu. Zároveň prohlásil, nárůst teroristických útoků proti policii a armádě zemi „nevykolejí z jejího směřování k demokracii".

Nynější náčelník generálního štábu egyptské armády a ministr obrany Abdal Fatah Sisi svůj záměr kandidovat potvrdil nedávno egyptským médiím s tím, že se hlasování zúčastní, pokud si to budou přát občané a armáda.

Generál, který stál za Mursího svržením, je mezi Egypťany populární. Jeho stoupenci v něm spatřují rozhodného člověka schopného stabilizovat rozdělenou zemi a předpokládá se, že volby by drtivě vyhrál. Sisiho portréty od loňského léta zdobí ulice, jsou vyvěšeny v některých úřadech a je možné se s nimi setkat i na tričkách nebo čokoládě. Na to, co se podle Reuters začalo označovat jako Sisi-mánie, reagovalo aktivistické Hnutí 6. dubna. „PreSisi-dentské volby," napsalo na Twitteru uskupení, které hrálo význačnou roli před třemi lety během revolty proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi.

Islamistické hnutí Muslimské bratrstvo Sisiho viní mimo jiné z rozsáhlého porušování lidských práv při zásazích proti islamistům, během kterých jich bylo až tisíc zabito a jejich vůdci se dostali za mříže. Více než dvě desítky příznivců Bratrstva byly podle bezpečnostních zdrojů zastřeleny v jedné z káhirských čtvrtí v době nejnovějších protivládních demonstrací. Provázely je násilnosti, které si v posledních zhruba 24 hodinách vyžádaly na pět desítek mrtvých.

Ochránci lidských práv Egypt kritizují kvůli tvrdému postoji proti islamistům a liberálním oponentům. Mansúr dnes naznačil, že země se uchýlí k ještě tvrdším krokům. Předsedu odvolacího soudu prý požádal, aby zvýšil soudní kapacity, aby bylo možné realizovat zrychlená soudní řízení týkající se teroristických případů. Základních práv občanů by se to prý dotknout nemělo.

Egyptská vláda nedělá rozdíly mezi ozbrojenci působícími na Sinaji a Bratrstvem, které označila za teroristickou skupinu, poznamenal Reuters.