Podle agentury AP může být spěšný Mekkiho odchod reakcí na politiku islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího. „Uvědomil jsem si před časem, že povaha politiky se neslučuje s mou profesí soudce," napsal Mursí v rezignačním dopisu. Poprvé prý svou demisi nabídl už minulý měsíc, ale vývoj událostí ho přiměl zůstat.

Egyptská státní televize rovněž oznámila, že demisi podal i guvernér egyptské centrální banky Farúk Ukda. Zprávu o jeho odstoupení ale vzápětí oficiálně dementoval mluvčí egyptské vlády. „Není to pravda, oficiálně to popírám," řekl agentuře Reuters mluvčí Alá Hadídí.

Podle egyptských médií se odchod Farúka Ukdy přesto všeobecně očekává, sám prezident Mursí se údajně s guvernérem nedávno setkal a k odchodu z banky ho vyzýval. Ve funkci by ho měl nahradit jeho zástupce Hišam Rámiz.

Viceprezident Mekki patřil před nástupem na post viceprezidenta k váženým egyptským soudcům. Byl předním členem skupiny nezávislých zástupců justice, která na sklonku vlády bývalého prezidenta Husního Mubaraka upozorňovala na nezákonné volební machinace.

Po zvolení prezidenta Mursího sehrál Mekki klíčovou roli při uspořádání rozhovorů s liberální opozicí, do nichž se ale nakonec hlavní opoziční vůdci nezapojili.

Odklad své rezignace, kterou původně předložil 7. listopadu, dnes Mekki zdůvodnil právě svou pomocí při organizování „národního dialogu" s opozicí. Demisi údajně odvolal i vzhledem ke zprostředkovací roli, kterou Egypt převzal při nedávném konfliktu mezi Izraelem s palestinskými bojovníky z pásma Gazy.

Mekki v dnešním prohlášení uvedl, že se snažil usilovně pracovat v „zájmu národa", a popřál prezidentu Mursímu úspěch.

Mekkiho rezignace byla oznámena během druhé, závěrečné etapy referenda o kontroverzní ústavě, která má posílit práva islamistů. Už v minulosti viceprezident prohlašoval, že po přijetí ústavy svou státní funkci opustí. Schvalovaná ústava post viceprezidenta ru­ší.