Erdogan rovněž kritizoval síly bojující v Sýrii. Íránem podporované jednotky podle něj v zemi páchají „nemilosrdné masakry". Erdoganovu řeč přenášely živě turecké televize.

OSN turecký prezident obvinil z neupřímnosti. Souvisí to podle něj s tím, že organizace vyzývá Turecko, aby se snažilo dělat víc pro pomoc syrským uprchlíkům místo toho, aby přijala opatření, která zabrání pokračování krveprolití v Sýrii.

Ofenzíva u města Halab

Syrská armáda podpořená ruským letectvem v uplynulých dnech zesílila ofenzivu zejména u města Halab. K hranicím s Tureckem tak prchají desítky tisíc lidí. „Jestliže budou nálety pokračovat, existuje možnost, že nová uprchlická vlna dosáhne 600.000 lidí. Připravujeme se na to," uvedl Erdogan. V Turecku se nyní nachází již více než 2,6 milionu syrských uprchlíků.

O Erdoganových výhrůžkách týkajících se zaplavení Evropy uprchlíky informoval již v pondělí řecký server euro2day.gr. Turecký prezident se tak údajně vyjádřil již loni v listopadu během schůzky s Tuskem a Junckerem, když po nich žádal lepší dohodu ohledně řešení uprchlické krize na Blízkém východě.

Server přinesl záznam ze schůzky, neuvedl nicméně kdy či kde se odehrála. Podle agentury Reuters šlo nejspíš o jednání loni 16. listopadu v Antalyi, kde se Erdogan, Tusk a Juncker setkali po summitu zemí G20.

Šest miliard eur

„Můžeme kdykoli otevřít brány do Řecka a Bulharska a posadit uprchlíky do autobusů… Jak se s uprchlíky vypořádáte, když nebude žádná dohoda? Zabijete je?" řekl prý unijním vůdcům Erdogan. Podle záznamu si turecký prezident rovněž řekl o šest miliard eur pro příští dva roky. Když mu Juncker řekl, že unie nabízí jen polovinu této částky, Erdogan prý odvětil, že Turecko vlastně ani peníze EU nepotřebuje. Brusel přislíbil Ankaře jako pomoc pro zvládání uprchlické krize tři miliardy eur. Rovněž Turkům slíbil intenzivnější přístupové rozhovory s EU a zjednodušení vízového styku.

Ve vyhrocené debatě údajně Erdogan často Junckera a Tuska přerušoval, obviňoval EU, že se snaží Turky podvést, a Junckera z toho, že se chová nezdvořile. Junckerovi, bývalému premiérovi malého Lucemburska, měl prý rovněž říci, aby prokázal více úcty osmdesátimili­onovému Turecku. „Lucembursko, to je jen jako malé turecké město," řekl údajně Erdogan.