Macron měl setkání o něco jednodušší. Jeho ani Francouze nepřirovnával turecký prezident k fašistům. Nicméně si musel vyslechnout výtky například k zadržování francouzského fotografa, který byl v Turecku zatčen minulý měsíc a držel hladovku, aby upozornil na svou situaci. Podobné problémy mají i němečtí občané. Depardon byl zadržen jako fotoreportér National Geographic v kurdské provincii Batman.

Zdroj: Youtube

Co bude se zatčenými novináři?

Macron a Merkelová v Bruselu Erdoganovi připomněli, že to jsou příslušníci jejich zemí, které Turci zadržují. K problémům začalo docházet po loňském nezdařeném puči. Od té doby provádí Erdogan nejen čistky ve státním aparátu a armádě, ale výrazně si rozkmotřil i spojence v NATO a rozhádal se s EU, jejímž členem by se (stále ještě možná) chtělo Turecko stát.

Jak uvedl jeden z úředníků z okolí prezidenta Macrona, Erdoigan přislíbil urychlené vyřešení problému.

Předmětem debaty mezi Angelou Merkelovou a tureckou hlavou státu bylo „soičansé napětí ve vztazích mezi oběma zeměmi", zvláště „nacistické" urážky ze strany tureckého prezidenta na adresu současné Spolkové republiky. Erdogan uvedl v době, kdy chtěli jeho ministři agitovat před ústavním referendem mezi tureckou menšinou v Německu a kdy mu německé úřady takovou agitaci nepovolili, že se Němci chovají jako nacisté na 2. světové války.

S EU na ostří nože

Erdogan zase zdůrazňoval, aby Německo neposílalo do Turecka tolik svých poslanců, častá přítomnost německých zákonodárců není žádoucí. Ti ale navštěvují na turecké letecké základně vojáky Bundeswehru, kteří odtud létají ma pozorovací mise nad Sýrii. Kancléřka připomněla tureckému politikovi, že už více než 100 dní je v Turecku zadržován Deniz Yucel, německý novinář tureckého původu a dosud nedošlo k soudnímu jednání. Naléhala na Erdogana, aby se s"vězněnými německými občany zacházelo spravedlivě".

Erdogan se také setkal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a prezidentem Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Po jednání bylo řečeno, že, že toto setkání v žádném případě neznamená, že se vztahy vrátily k "obvyklému stavu". Mezi EU a Tureckem došlo k roztržce kvůli financním určeným na pomoc uprchlíkům ze syrské války, Turecko vyhrožovalo, že uprchlíky pustí dál nekontrolovaně do Evropy, pokud Turci nedostanou od EU bezvízový vstup.

Zdroj: Youtube