„Mírumilovné demonstrace jsou legitimním způsobem…, jak mohou skupiny vyjádřit v demokratické společnosti svůj názor. Neúměrné užití policejní síly proti takovým demonstracím nemá v demokracii místo," řekl Füle na konferenci, jíž se účastní právě i turecký premiér. Ten na kritiku ihned reagoval a obvinil EU z používání dvojího metru. Podle něj policisté v Evropě i USA při potlačování demonstrací zasahují podobným způsobem a dokonce v evropských zemích by prý proti podobným protestům zakročili i tvrději.

Erdogan připustil, že policie proti účastníkům protivládních demonstrací použila tvrdé prostředky, podle něj ale oprávněně. Po dnešním příletu z cesty po severní Africe řekl, že demonstrace jsou na hraně zákona a musejí přestat. Policisté prý jen dělají svou práci, když usměrňují „brutální" demonstranty.

Füle ocenil, že vláda o přiměřenosti policejních zásahů mluví. „Jsem rád, že dokonce i vláda to připustila. Teď je důležité zahájit rychlé a transparentní vyšetřování a přivést konkrétní osoby k odpovědnosti," dodal eurokomisař.

V Turecku se už od konce května scházejí tisíce odpůrců vlády. Jejich protesty odstartovaly po násilném potlačení demonstrace za zachování parku na Taksimském náměstí v Istanbulu. K jejich hlavním požadavkům patří rezignace premiéra, demise policejních šéfů Istanbulu a Ankary, propuštění zadržených a také záruky svobody slova a shromažďování. Erdogan ale tyto požadavky odmítá.