Ministři zahraničí ve společném prohlášení mimo jiné uvedli, že berou velmi vážně zjištění britské vlády, že za otravou někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije pravděpodobně stojí Moskva. „Všechny informace, které jsme zatím získali, naznačují, že neexistuje žádné přijatelné alternativní vysvětlení,“ prohlásil německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová zároveň ostře odmítla tvrzení Ruska, že právě její země může disponovat zásobami látky novičok. „Je to směšné a naprosto nepodložené,“ prohlásila a dodala, že „obviněním Švédska se Rusko pravděpodobně snaží odlákat pozornost od skutečné podstaty problému“.

Jed Novičok mohl pocházet i z Česka, tvrdí Rusové. Ministři se brání

Toto ruské obvinění označil za absurdní i britský ministr zahraničí Boris Johnson. Podle něj jde o klasickou ruskou strategii mlžení, která již ale nedokáže nikoho zmást.

Vydané prohlášení se ale nijak nezmiňuje o možných sankcích v případě, že se Rusko odmítne podrobit této žádosti. Podle Maase je totiž nezbytné, aby EU vedla s Ruskem „konstruktivnější dialog“, neboť jeho spolupráci potřebuje při řešení velkých mezinárodních konfliktů.

Ke Skripalově kauze se v pondělí krátce vyjádřila i ruská vláda. Podle tiskového mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova Moskva sice chápe postoj západního světa, Velká Británie by však měla pro svá „ohavná, neopodstatněná a těžko pochopitelná“ obvinění urychleně předložit jasné důkazy. V opačném případě by se měla Moskvě omluvit.

Podle nedávné informace listu Kommersant nervově paralyzující látku Novičok vyvinuli pracovníci ruského Státního vědecko-výzkumného ústavu organické chemie a technologie koncem 80. let minulého století. Za výsledek své práce dostali Leninovu cenu, jedno z nejvyšších sovětských vyznamenání.

Britský velvyslanec Laurie Bristow řeší incident v Salisbury
Rusové předvolali britského velvyslance. Chtějí vyhostit 23 britských diplomatů

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová také uvedla, že nejpravděpodobnějším zdrojem smrtící látky jsou Česká republika, Slovensko, Británie nebo Švédsko. Naznačila, že látka mohla pocházet i z USA. 

Proti tomuto tvrzení, které je podle senátorů bezdůvodným a bezdůkazným obviněním, se také zatím ohradili ministři zahraničí a obrany Martin Stropnický a Karla Šlechtová (oba ANO). Vláda se sejde ve středu.

"Důrazně odmítáme spekulativní nařčení ministerstva zahraničních věcí Ruské federace o původu chemické látky Novičok, kterou byli v anglickém městě Salisbury otráveni Sergej Skripal a jeho dcera Julia," uvádí se v prohlášení senátorů.

"Bezdůvodné a bezdůkazné obvinění České republiky a dalších států představuje manipulaci veřejným míněním a přispívá k negativnímu zatížení vztahu s Ruskou federací. Vyzýváme tímto vládu, aby v této věci zaujala jasné a odmítavé stanovisko," uvedli senátoři především z klubů KDU-ČSL, STAN a ČSSD. Pod prohlášením jsou podepsáni také zástupce ODS Jiří Oberfalzer, Václav Láska (za Zelené) a Alena Dernerová (za SD-SN).

Vladimir Putin oslavuje s příznivci své znovuzvolení ruským prezidentem
Putinova drtivá výhra? Demokracie v naší zemi neexistuje, reaguje opozice