„Evropský parlament vyzývá k okamžitému uklidnění krizové situace, k okamžitému stažení všech vojenských sil, které se nezákonně nacházejí na ukrajinském území, a naléhavě požaduje plné dodržování mezinárodního práva a stávajících závazků," uvádí schválená rezoluce.

Zbraňové embargo

Europoslanci ruský vojenský zásah na Krymu označili za „agresi v podobě invaze" a nynější kroky Moskvy za „ohrožení bezpečnosti EU". Chystané nedělní referendum o sebeurčení Krymu a o jeho připojení k Rusku považuje Evropský parlament za nelegální; na případnou anexi poloostrova by EU měla odpovědět například zbraňovým embargem či zmrazením majetku osob s podílem na rozhodnutí o invazi.

Vojenská intervence ovlivní vztahy s EU i na parlamentní úrovni. Podle poslanců není možné nadále spolupracovat s ruským parlamentem „jako by se nic nedělo".

Moskva hájí vojenský zásah jako nutnost k ochraně tamního většinového ruskojazyčného obyvatelstva. Podle europoslanců je takovéto vysvětlení nepodložené, neboť místní lidé se nepotýkají s žádnou diskriminací.

Výhružky

Evropští zákonodárci v dokumentu vyslovili politování, že na Krym se nedostali členové pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a že zvláštní vyslanec generálního tajemníka OSN Robert Serry musel poloostrov kvůli výhrůžkám opustit.

Usnesení se také věnuje situaci v ukrajinské politice. Europoslanci přivítali závazek ukrajinské vlády k „ambicióznímu reformnímu programu politických, hospodářských a sociálních změn" a vyzvali Ukrajinu, aby nepodlehla tlaku žádajícím odložit plánované květnové prezidentské volby. Poslanci chtějí, aby budoucí ukrajinská vláda měla co nejsilnější mandát, což minimalizuje hrozbu dalšího propuknutí násilností.

Poslanci ocenili představitele Evropské unie za to, že přislíbili Kyjevu hospodářskou i politickou pomoc. Také chtějí, aby Brusel s Ukrajinou uvolnil vízový režim po vzoru Moldavska, jehož občané zřejmě již od léta nebudou při cestách do EU víza potřebovat. Do té doby by EU měla Ukrajincům nabídnout zjednodušenou proceduru získávání víz.