Podle takřka konečných výsledků získali němečtí konzervativci 35,4 procenta hlasů a v Evropském parlamentu je bude zastupovat 34 poslanců. Pro stranu to je nejhorší výsledek v historii evropských voleb, proti roku 2009 ztratila osm mandátů. SPD, jejímž volebním lídrem byl kandidát evropských socialistů na předsedu Evropské komise Martin Schulz, získala 27,3 procenta a vyšle do Štrasburku a Bruselu 27 zástupců, o čtyři více než dosud.

Na třetím místě skončili Zelení se ziskem 10,7 procenta a s 11 europoslanci. Postkomunistická Levice získala 7,4 procenta hlasů a v Evropském parlamentu bude mít sedm zástupců. Stejný počet europoslanců si připsala také euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD), pro kterou zisk sedmi procent hlasů zhruba rok po založení strany znamená výrazný úspěch. V sestupném trendu pokračuje liberální Svobodná demokratická strana (FDP), kterou volilo 3,4 procenta Němců a která bude mít v Evropském parlamentu tři zástupce.

Vzhledem k tomu, že německý ústavní soud zrušil spodní práh pro vstup do Evropského parlamentu, vyšle do Štrasburku a Bruselu své zástupce také řada okrajových stran. Podle volebního modelu ARD budou mít po jednom poslanci hnutí Svobodní voliči, Německá pirátská strana, Strana ochránců zvířat, NDP, Strana pro rodinu, Ekologická demokratická strana a také recesistické sdružení jménem Strana.

Rakousko: Úspěch pro nacionalisty

Hlasování v Rakousku vyhrála Rakouská lidová strana (ÖVP) s 27,3 procentem hlasů, což by znamenalo ztrátu 2,7 procentního bodu oproti eurovolbám před pěti lety. Sociálnědemokra­tická strana Rakouska (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna získala 24,2 procenta hlasů, což odpovídá výsledku z roku 2009.

Volby však byly jednoznačným úspěchem pro nacionalisty ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kteří získali zhruba 20,5 procenta hlasů. To oproti předchozímu výsledku znamená nárůst o 7,8 procentní­ho bodu.

Rakouští nacionalisté byli na vrcholu popularity i moci v době předsedy Jörga Haidera, který v roce 2008 zahynul při autonehodě. Po sporech, které po roce 2000 vedly k rozštěpení strany, zájem voličů o FPÖ klesal. Při eurovolbách roce 2004 strana utrpěla zdrcující porážku, když získala pouze 6,33 procenta hlasů. To znamenalo jen jeden mandát z celkových 18 pro Rakousko.

#flash|https://g.denik.cz/1/d0/volby-eu-800x520-09.swf|600|390|volby09#